Tahıl üretimi yüzde 38 düştü

Petrikov, "Rusya'nın iç ihtiyacı 77 milyon ton. İç stoklarda yaklaşık 32,5 milyon ton ürün var. Bu yıl elde edilecek ürünle de iç ihtiyacımızdan fazlasına sahip olacağız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA- Rusya'nın bu yılki tahıl ürünleri üretiminde yüzde 38 oranında bir düşüş olabileceği ancak ülkenin rezervlerinin bu açığı kapatmak için yeterli olduğu bildirildi.

Rusya Tarım Bakan Yardımcısı Aleksandır Petrikov yaptığı açıklamada, Rusya'nın 19 Ağustos'a kadar 40,3 milyon ton hasat gerçekleştiğini belirterek, bu miktarın ekili alanların yüzde 48'ini oluşturan 19,3 milyon hektarlık alandan elde edildiğini söyledi.

Petrikov, Rusya'nın ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli tahılı olduğunu belirterek, "Rusya'nın iç ihtiyacının 77 milyon ton olduğunu belirtmeliyim. İç stoklarda yaklaşık 32,5 milyon ton ürün var ve bu yıl elde edilecek ürünle de iç ihtiyacımızdan fazlasına bile sahip olacağız" dedi.

Tarım Bakanlığı'nın bu yıl elde edilecek ürün tahminine de değinen Petrikov, bakanlığın bu yıl için iyimser tahıl üretimi tahmininin 65-67 milyon ton olduğunu kötümser senaryosunun da 60 milyon ton olduğunu kaydetti.

Rusya'nın gelecek yıl kış ayında ekim için 11-12 milyon ton tahıl ayırması gerekirken, analistler, yetkililerin açıklamasının aksine dünyanın en büyük ihracatçılarından olan Rusya'nın bu yıl Kazakistan ve Ukrayna'dan tahıl ürünleri ithal edebileceğini ileri sürdüler.

Tataristan Cumhuriyeti Belarus'tan 500 bin ton tahıl ürünü ithalatı talebinde bulunurken, Belarus'un Tataristan'ın bu talebine temkinli yaklaştığı bildirildi.

Belarus Tarım Bakanı Mihail Rusi gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen yıla kıyasla bu yıl daha düşük ürün beklediklerini belirterek, "Bu tip talepler varsa inceleriz. Tohumluk olarak 100 bin veya 200 bin ton verebiliriz" dedi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir