Talat, siyasi parti temsilcileriyle bir araya geldi

Buluşmada 3 Eylül'de başlanacak süreç değerlendirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Cumhuriyet Meclisi'nde temsil edilen siyasi parti temsilcilerinin başkan ve temsilcileriyle Kıbrıs konusundaki son gelişmeleri değerlendirdi.

Cumhurbaşkanlığındaki görüşmeye Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı ve Başbakan Ferdi Sabit Soyer, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Tahsin Ertuğruloğlu, Demokrat Parti (DP) Genel Sekreteri Ertuğrul Hasipoğlu, Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) Genel Başkanı Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı heyetleriyle katıldı.

Toplantı basına kapalı yapıldı ve görüntü verilmedi. Siyasiler, toplantının ardından basına açıklama yaptı.

CTP Genel Başkanı ve Başbakan Ferdi Sabit Soyer, görüşmenin yararlı geçtiğini ifade ederek, 3 Eylül'de başlanacak sürecin, "iki liderin anlaştığı vizyon çerçevesinde; Türk ve Rum kurucu devletlerinin eşit statüsüne, ortaklık idaresinin uluslararası tek kimliğe dayanması, iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliği dayalı federal bir çerçevede çözüm" getirmesini dilediğini söyledi.

Soyer, bunun için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini ifade ederek, toplumun bütün kesimlerinin Cumhurbaşkanı Talat'a destek vermesi gerektiğini kaydetti.

UBP Genel Başkanı

Ana muhalefet UBP Genel Başkanı Tahsin Ertuğruloğlu da "Kıbrıs konusundaki hassasiyetlerini bir kez daha vurgulama fırsatı bulduklarını, diğer partilerin de görüşlerini ortaya koyduğunu" söyledi.

"Şu anda somut bir gelişmeden söz etmenin mümkün olmadığını" ifade eden Ertuğruloğlu, 3 Eylül'deki görüşmenin ardından prosüdür ortaya çıktığında, çok daha somut konular üzerinde görüş belirteceklerini ifade etti.

DP Genel Sekreteri Ertuğrul Hasipoğlu, Cumhurbaşkanı Talat'ın, Ankara ve diğer temasları hakkında bilgi verdiğini söyledi.

Hasipoğlu, DP olarak Cumhurbaşkanı'na süreçte destek verdiklerini, ancak kurucu devletten, siyasal eşitlik ve egemenlikten taviz vermeyeceklerini vurguladı.

ÖRP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı da, Cumhurbaşkanı Talat'ın 4 Eylül'de meclisi olağanüstü toplantıya çağırdığını anımsatarak, Mecliste daha detaylı konuşma olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Talat'ın son gelişmeler hakkında bilgi verdiğini belirten Avcı, 3 Eylül görüşmesinin önemli olduğunu dile getirdi.

3 Eylül görüşmesinin seremoni şeklinde olacağını, kapsamlı müzakerelerin 11 Eylül'de başlamasının öngörüldüğünü belirten Avcı, görüşmelerde Cumhurbaşkanı Talat'a tam destek verdiklerini vurguladı

Avcı, "ÖRP olarak, adada eşit ve adil bir çözümü destekliyoruz. İki bölgelilik, iki eşit kurucu devlet, halkların siyasal eşitliği ve Türkiye'nin garantörlüğü bizim için hayatidir" dedi.

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı da "Talat-Hristofyas liderliklerinde, iki toplumlu, iki bölgeli, siyasi eşitliğe dayalı federal Kıbrıs'ı desteklediklerini" kaydetti.