Talat'tan Yeşilırmak'ın açılmasında yeni girişim

Liderlerin temsilcileri Özdil Nami ile Yorgos Yakovu, kapının açılması ile ilgili tarafların tutumlarını netleştirmeye çalışıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs müzakere sürecini etkiler duruma gelen Yeşilırmak kapısının açılması konusuyla ilgili yeni bir girişim başlattı.

Buna göre, liderlerin temsilcileri Özdil Nami ile Yorgos Yakovu, konuyla ilgili tarafların tutumlarını netleştirmeye çalışıyor.

KKTC Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Hasan Erçakıca, düzenlediği haftalık basın brifinginde, Yeşilırmak konusunun birden bire zor bir sorun haline geldiğini ve geçen hafta yapılan liderler görüşmesini de büyük ölçüde etkilediğini söyledi.

Bu nedenle Cumhurbaşkanı Talat'ın, geçen hafta Hristofyas'la görüşmesinden sonra bu konuda yeni bir girişim yaparak, konunun iki liderin temsilcileri tarafından ele alınmasını ve tarafların tutumlarını netleştirmelerini istediğini belirten Erçakıca, konuyla ilgili ilk çalışmanın dün yapıldığını aktardı.

Girişimin amacının; tarafların tutumlarını netleştirmek, yeniden ve gerçekçi değerlendirmeler için zemin hazırlamak, karşılıklı suçlamaları önlemek olduğunu kaydeden Erçakıca, tüm bunlara neden gereksinim duyulduğunu şöyle açıkladı:

Süreci etkiliyor

"Çünkü Yeşilırmak kapsının açılması konusu neredeyse görüşme sürecini tehdit eder bir hale gelmişti veya gelmek üzereydi. Yani geçen hafta ekonomi konusunda yapılması gereken görüşme bu yüzden yapılamadı sayılır."

Kıbrıs sorununa, tam teşekküllü müzakereler yoluyla kapsamlı çözüm bulunmasını arzu eden ve bunun için çaba ortaya koyan Kıbrıs Türk tarafı ve Cumhurbaşkanı Talat'ın buna seyirci kalmadığını ve bu nedenle böyle bir girişim başlattığını ifade eden Erçakıca, yeni girişimin olumlu sonuçlanmasını umduklarını kaydetti.

Erçakıca, bir soru üzerine, KKTC ile Güney Kıbrıs arasındaki kapıların artırılmasının, Kıbrıs sorununun özü ve sadece ilişkilerin çoğaltılması bakımından pozitif etki yapabileceğini belirterek, "Bizim zaman zaman şöyle bir endişemiz oluyor; yani durumu normalleştirerek, mevcut durumu kabul edilebilir hale getirir mi bu. Ama bu tabii onun pozitif tarafını ortadan kaldırmaz."