Tata'nın en ucuz aracına üretim engeli

Güçlü siyasi muhalefet Hintli otomotiv üreticisi Tata Motors'un en ucuz arabası Nano'nun üretim projesini tehdit ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KALKÜTA - Hintli otomotiv üreticisi Tata Motors, çiftçilerin protestosu ve güçlü siyasi muhalefetin sürmesi halinde dünyanın en ucuz arabası Nano'nun üretileceği Batı Bengal eyaletindeki fabrikayı taşıma tehdidinde bulundu. 

Tata Morots'un Başkanı Ratan Tata, eyaletin başkenti Kalküta'da gazetecilere yaptığı açıklamada, kendilerine yönelik protestolar sürerse ve fabrikanın bulunduğu yerde istenmiyorlarsa Batı Bengal'i terk etmeye hazır olduklarını söyledi. 

Protestocuların Tata çalışanlarına saldırmaları nedeniyle, işçilerini, teçhizatlarını ve yatırımlarını korumak zorunda olduklarını ifade eden Tata, "Polis korumasında fabrikayı çalıştıramayız" dedi. 

Nano'nun Ekim ayında hazır olabileceğini, ancak Singur'daki fabrikaya yapılan yatırımları hesaba katmaksızın, asıl kaygısının çalışanların güvenliği olduğunu belirten Tata, "Herhangi biri bizim fabrikaya 350 milyon dolarlık yaptığımız için taşınmayacağız izlenimine kapılırsa yanlış yapar, çünkü insanlarımızı korumak için taşınırız" diye konuştu. 

Başlangıçta 250 bin adet otomobil üretimi kapasitesine sahip olacak Singur'daki fabrikanın ilk, ancak Nano üretimi için tek fabrika olmayacağını belirten Tata, Hindistan'da ileride 1 milyon adet Nano satmayı beklediklerini ifade etti. 

Batı Bengal eyaletini 30 yıldır yöneten komünist hükümet Tata Motors'un, 2 bin 500 dolarlık Nano otomobili projesine destek vererek, Kalküta'nın 30 kilometre kuzeybatısındaki Singur bölgesinde fabrika kurulması için yaklaşık 4 milyon metrekarelik tarım arazisini istimlak etti. 

Hükümet tazminat önermesine rağmen bazı çiftçiler bu öneriyi reddetti ve arazilerinin geri verilmesini isteyerek protesto gösterilerine başladılar. 

Batı Bengal'deki muhalif partiler koalisyonu da verimli arazilerin sanayide kullanılmasına karşı olduklarını belirterek, Tata'ya karşı bayrak açtılar. 

Hükümet, protesto eylemlerinin başını çeken Trinamul Kongre partisiyle sorunu çözmek için görüşmelere başladı. Partinin Başkanı Mamata Benerci, yaklaşık 1 milyon 600 metrekare arazinin çiftçilere verilmesini isterken, hükümet bunun mümkün olmadığını belirtti. 

Dün, taleplerinden geri adım atmayacağını söyleyen Benerci, "Kimsenin bize şantaj yapmasını istemiyoruz. Protesto gösterilerimizi sürdüreceğiz" dedi. 

Hindistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu ise yaptığı açıklamada, Tata'yı Batı Bengal'de tutmak için siyasetçilere birlikte hareket etmeleri çağrısında bulundu.

Açıklamada, Nano fabrikasının, "eyalet için rüya bir proje" olduğu, projeyle istihdam yaratılacağı ve yatırım yapmaları için diğer şirketlerin bölgeye geleceği belirtildi. 

Batı Bengal, 1 milyardan fazla insanın üçte ikisinin tarımdan yaşamını sürdürdüğü Hindistan'da, tarım arazileri üzerinde fabrika kurulması yüzünden ulusal tartışmaların merkezi haline geldi. 

Tata Grup, otomotiv sektörünün yanı sıra çelik sanayi, yazılım hizmetleri, oteller, kimya sektörü ve sigorta alanlarında faaliyet gösteriyor.