Tayvan'da öğrenciler hükümet binasını işgal etti

Tayvan'da öğrenciler, Çin ile yapılan ticaret anlaşmasını protesto ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Tayvan'da yüzlerce öğrenci, Çin ile yapılan ticaret anlaşmasını protesto etmek amacıyla hükümet binasını işgal etti.  

Tayvan Merkezi Haber Ajansı, polisin tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandığını, hükümet binasındaki tüm öğrencilerin sabah erken saatlerde dışarı çıkarıldığını duyurdu.  

Göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 100'den fazla kişinin yaralandığı, yaklaşık 60 kişinin de gözaltına alındığını belirtildi.  

Göstericiler, Haziran 2013'te imzalanan ancak parlamento tarafından onaylanmadığı için henüz yürürlüğe girmeyen anlaşmanın Tayvan ekonomisine zarar vereceğini ve ülkeyi Pekin yönetiminin baskılarına karşı savunmasız bırakacağını savunuyor.  

Parlamento binası ise geçen haftadan bu yana bir başka grup öğrenci ve göstericinin işgali altında bulunuyor.  

Göstericiler, Tayvan ve Çin'in birbirlerinin hizmet pazarında serbestçe yatırım yapmasına olanak sağlayan anlaşmanın iptal edilmesini istiyor.  

İktidardaki Kuomintang Partisi ise ekonominin gelişmesine ve yeni istihdam olanakları yaratılmasına yardımcı olacağını savunduğu anlaşmayı onaylamakta kararlı olduğunu açıkladı.  

Devlet Başkanı Ma Ying-jeou, parlamento binasının işgalinin yasalara karşı olduğunu vurgulayarak, "anlaşmanın sadece Tayvan'ın ekonomik geleceği için yapıldığını" söyledi.  

Tayvan, 1949'daki iç savaşın ardından Çin ile yollarını ayırma kararı almıştı. Ancak Çin, Tayvan'ı hala kendi toprağı olarak görüyor. Son zamanlarda ilişkilerin yeniden düzelmesi, bazı ticaret ve yatırım anlaşmalarının imzalanmasının ardından Çin, Tayvan'ın en büyük ticari ortağı haline gelmişti.  

Tayvanlıların büyük bir kısmı, Çin'i ile ekonomik bütünleşmenin Tayvan'a zarar vereceğine inanıyor.  

Bu konularda ilginizi çekebilir