TEPCO'ya kredi desteği

Deprem ve tsunamiden sonra arızalanan Fukushima-Daiichi nükleer santralini işleten TEPCO'ya Japon bankaları 25 milyar dolar kredi verecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Japon bankalarının, deprem ve tsunamiden sonra arızalanan Fukushima-Daiichi nükleer santralini işleten Tokyo Electric Power (TEPCO) şirketine elektrik şebekesini yeniden yapması ve finansman durumunu desteklemesi için 25 milyar dolar kredi sağlayabileceği bildirildi.

Asya'nın en büyük elektrik şirketi TEPCO, 11 Mart'taki deprem ve tsunami felaketinden sonra arızalanan ve radyasyon sızıntısının meydana geldiği Fukushima-Daiichi nükleer santralindeki reaktörlerin soğutulması için mücadele ediyor. Nükleer santraldeki patlamalar şirketin termal ve nükleer enerji üretiminin yaklaşık yüzde 20 azalmasına, böylece elektrik kesintileri uygulanmasına yol açtı.

Finansal görünümüne ilişkin belirsizliğin bulunduğu TEPCO, bugün bu yıl için kar payı dağıtımının şu anda ne olacağının bilinmediğini açıkladı.

Şirkete kredi sağlayan finans şirketlerinin başında gelen Sumitomo Mitsui Financial Group'un, 2 trilyon yen (25 milyar dolar) olması düşünülen acil yardım paketine 500 milyar yenden (6,2 milyar dolar) fazla katkısı olması bekleniyor. Mitsubishi UFJ Financial Group ve Mizuho Financial Group'un her birinin 200 ila 500 milyar yen (2,5 milyar dolar ila 6,2 milyar dolar) kredi vereceği tahmin ediliyor.

Sumitomo Trust and Banking ve diğer önemli bankaların da şirkete kredi vermeyi önereceği öngörülüyor.

TEPCO alacağı krediyi, zarara uğrayan tesisleri onarmada ve diğer yeniden inşa çalışmalarında kullanacak.

Japonya'da nüfusun üçte birine elektrik sağlayan TEPCO'nun finansal verilerine göre, şirketin Aralık 2010 sonunda 432 milyar yen (5,3 milyar dolar) nakdi ve 7,5 trilyon yen (92 milyar dolar) ödenmemiş borcu bulunuyor. Şirket borcunun 4,8 milyar dolarlık kısmını bu yıl ve 5,6 milyar dolarlık kısmını gelecek yıl ödeyecek.

Geçen hafta uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's TEPCO'nun uzun vadeli ve kısa vadeli kredi notlarını bir basamak indirerek sırasıyla "A " ve "A-1" olarak belirlemişti. Moody's de şirketin uzun vadeli notunu iki basamak düşürerek "A1."ye çekmişti.

Fukushima-Daiichi nükleer santralinin yanı sıra TEPCO'nun termal enerji kapasitesinin yüzde 18'ini karşılayan Fukushima-Daini tesisi şu anda faaliyet göstermiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir