Teröristlerin, teknoloji kullanması engellenmeli

Amerikan şirketleri, teknolojilerini teröristlerin kullanmasını engellemeye yardım etmeli

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA  - İngiltere'nin istihbarat ve güvenlik örgütü GCHQ'nun yeni yöneticisi Robert Hannigan, Amerikan yüksek teknoloji şirketlerinin, teröristlerin en çok tercih ettiği komuta ve kontrol şebekeleri haline geldiğini ve güvenlik makamlarına daha çok yardımcı olmaları gerektiğini söyledi.

İslam Devleti örgütünün, kendisinden önceki diğer militan grupların hepsinden daha çok  mobil teknoloji ve Twitter, Facebook, WhatsApp gibi sosyal medya kanallarını kullanarak mesajını yaydığını, bunu yaparken de kompleks kriptolama araçları kullandığı için güvenlik örgütleri için büyük zorluklar yarattığını belirtti.
              
Hannigan Financial Times gazetesinde yayımlanan yazısında, "GCHQ ve kardeş örgütleri olan MI5 ve SIS, özel sektörden daha fazla destek gelmezse bu zorluklarla başa çıkamaz. Bu şirketlerarasında İnternet'te hakim olan en büyük Amerikan teknoloji şirketleri var" dedi.
              
Özel hayatın gizliğini savunan bazı gruplar ve bazı İngiliz milletvekilleri GCHQ teşkilatını, elektronik haberleşmeleri yaygın ve yasadışı olarak dinlediği gerekçesiyle eleştiriyorlar.
              
Bu konu özellikle, Amerikalı istihbarat çalışanı Edward Snowden'in GCHQ ve ABD istihbarat örgütü NSA'nın telefon, e-posta ve sosyal medya iletişimini çok büyük ölçüde denetlediğine ilişkin ayrıntılı bilgileri ifşa etmesinden sonra gündeme gelmişti.
              
Göreve başlayalı birkaç gün olan Hannigan, GCHQ'nun kullandığı veriler için sorumluluk alması gerektiğini, ancak  mahremiyetin de hiçbir zaman mutlak  bir hak olmadığını söyledi.
              
"Teknoloji şirketlerinin hükümetlerle ilişkilerinin rahat olmadığını  biliyorum. Onların istediği tarafsız  veri akışı kanalları olmak ve siyasetin dışında ve üstünde kalmak."
            
"Ancak hoşlarına gitmese de, bu şirketler  teröristler ve suçluların tercih ettiği komuta-kontrol şebekeleri haline gelmişlerdir. Bu şirketlerin sunduğu hizmetler bizim kadar onlar için de dönüştürücü niteliktedir."
             
Hannigan bazı teknoloji şirketlerinin, kendi teknolojilerinin kötü amaçla kullanıldığını kabul etmek istemediklerini vurguladı.
              
Facebook ve WhatsApp yetkililerine bu konuda görüşlerini almak için ulaşmak mümkün olmadı. Twitter ise konuşmak istemedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir