TOBB ve TÜSİAD, Fransa'nın tasarısına karşı harekete geçti

İki örgütün temsilcileri, Frasız Parlamentosu'nun sözde 'Ermeni Soykırımını tanıma' tasarısını engellemek için Paris'te temaslarda bulunacaklar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk iş dünyasının en etkili iki örgütü TÜSİAD ve TOBB, Fransız parlamentosunun gündeminde bulunan ve yasalaşması halinde iki ülke arasındaki ilişkilere zarar vermesi muhtemel tasarının engellenmesi için birlikte hareket etme kararı aldı. Fransa'yı yaptıkları açıklama ile uyaran iki örgütün temsilcileri; 'Fransa'nın tanıdığı soykırımların inkâr edenlere para cezası' öngören tasarının yasalaşmasını önlemek için pazartesi günü Paris'e giderek bir dizi temas gerçekleştirecek.

TOBB ve TÜSİAD'dan yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye'de tarihin birçok acı olayı hakkında özgür, demokratik ve çoğulcu bir tartışma ortamı gelişirken, Fransa'da aksi yönde ve Avrupa değerleri ile çelişkili olarak, düşünce ve araştırma özgürlüğünü kısıtlayıcı eğilimlerin belirmesi endişe vericidir. Bazı siyasetçilerin tarih öğretmenliği ve yargıçlığına soyunması, ülkelerinin uluslararası saygınlığına katkı sağlayacak bir durum değildir. Yıllardır istismar edilen konunun, yasalaşması halinde tablo Türkiye açısından kabul edilebilir olmaktan çıkacaktır.

Fransız parlamentosunun gündeminde bulunan "Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların inkârı, bir yıl hapis ile 45 bin Euro para cezasına çarptırılır" hükmünü öngören yasa tasarısı, 29 Ocak 2001 tarihinde onaylanan "Fransa 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır" ifadesini içeren yasa ile birlikte değerlendirildiğinde, Fransa'nın Türkiye ile ilişkilerini temellerinden sarsacak bir durum ortaya çıkarmaktadır. Söz konusu olan, bizzat Fransız yasaları tarafından, Fransa'nın Türkiye ile ilişkilerinin sadece siyasal ve ekonomik boyutları ile değil, tüm bilimsel, sosyal, kültürel ve insani boyutları ile de etkilenecek olmasıdır.

TÜSİAD ve TOBB olarak her zaman yapıcı ilişkiler içinde olduğumuz Fransız iş dünyası örgütleri kanalıyla, Fransız siyaset dünyasını en üst düzeyde uyarıyoruz. TÜSİAD ve TOBB  yönetimleri olarak söz konusu tutumun olumlu seyreden Türkiye Fransız iş ortamına zarar vermesinden endişe duyuyoruz. TÜSİAD ve TOBB yönetimleri olarak gidişatın olumsuz sonuçları hakkında Fransız iş dünyası temaslarımızı sürdürüyoruz. Bu çerçevede, 19 Aralık Pazartesi günü Paris'te bir dizi temas gerçekleştiriyoruz. 

Küresel ekonomik rekabet koşullarının giderek karmaşıklaştığı, Avrupa ekonomik alanının yeniden yapılanma çabalarının sürdüğü ve Avrupa'nın çevresindeki bölgelerde önemli siyasal dönüşümlerin yaşandığı bir dönemde, Fransa'nın AB'nin en önemli partneri ve müstakbel üyesi Türkiye'ye karşı takındığı kısa dönemci ve dar görüşlü siyasal tutum, her iki ülkeye, ekonomilerine ve toplumlarına da zarar verecektir. TÜSİAD ve TOBB olarak Fransa'yı ve Fransız siyasetçilerini süratle bu yanlıştan dönmeye davet ediyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir