Toyota, 6 milyona yakın aracı geri çağırıyor

Hava yastığında sorun tespit edilen 5.8 milyon araç şirket tarafından geri çağrıldı. Çağrılan araçların arasında Avrupa ülkelerinde satılan Corolla ve Yaris modeli de bulunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Japon otomotivcilik devi Toyota, tedarikçi Takata'nın hatalı hava yastıklarının değiştirilmesi için 5 milyon 800 bin aracı daha servise çağırdı.

DW'nin haberine göre, Şirketten yapılan açıklamada Avrupa ülkelerinde satılan 1 milyon 400 bin Corolla ve Yaris'in de bu sayıya dâhil olduğu belirtildi.

Japonya'da servise çağrılan Toyotaların sayısı 1 milyon 150 bini buluyor.

Türkiye'de de geri çağrılacak mı? 

Konuyla ilgili olarak Toyota Türkiye'den DÜNYA'ya yapılan açıklama şöyle:

"Toyota “insana saygı” temel felsefesi doğrultusunda emniyet ve güvenliğe verdiği tavizsiz yaklaşımını sürdürüyor.

Toyota’nın tedarikçisi Takata firması tarafından üretilen sürücü ve ön yolcu hava yastıklarındaki şişirici fişekleri zaman içinde standartların üzerinde nemlenmiş olması ihtimal dahilindedir. Bu durumda hava yastığının açılması sırasında normalden fazla ısı ortaya çıkabilmekte ve fişek gövdesinin açılması sırasında sürücü ve yolcunun zarar görmesine yol açabilmektedir. Bu değerlendirmeler sonucunda; Toyota olası bir sorunun önüne geçmek amacıyla harekete geçmiştir.

Toyota, olumsuz bir sonucunun ortaya çıkmaması ve meydana gelebilecek olası bir sorunu önceden önlemek amacıyla 1 milyon 470 bini Avrupa’da olmak üzere 5 milyon 800 bin otomobili servislere geri çağırma yoluna gitmiştir.

Türkiye’de bu sorun ile ilgili bir başvuru olmamakla birlikte, Mayıs 2000-Kasım 2001 tarihleri ile Nisan 2006-Aralık 2014 yıllarında üretilmiş olan Corolla, Yaris, Auris ve Hilux modellerinden 16 bin 55 araç sürücü hava yastığı için, 67 bin 595 araç da yolcu hava yastığı için servislere davet edilecektir. Servislerdeki bakım ve gerekmesi halinde onarım işlemleri; 1-3 saat arasında hiçbir ücret alınmadan gerçekleştirilecektir.

Toyota, müşteri ve insan odaklı yaklaşımını her zaman gösteren ve en küçük olası bir sorunu önceden önleme çabası içindedir. Bu düşünce ile hareket ederek Takata üretimi olan hava yastığı şişiricileri konusunda araştırmalarımız devam etmektedir."