Toyota rekor cezayı ödeyecek

Şirketin gaz pedalı sorunuyla ilgili 16 milyon 375 bin dolarlık cezayı ödemeyi kabul ettiğine dair ilgili yasal dokümanları bugün imzalaması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Dünyanın önde gelen otomobil firmalarından Toyota'nın, araçlarındaki arızalı gaz pedallarından Amerikan hükümetini 4 ay geç bilgilendirdiği için 16,4 milyon dolarlık cezayı ödemeyi kabul etmesinin beklendiği bildirildi.

Amerikan medyasında yer alan haberlere göre, ABD Ulaştırma Bakanlığından isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, firmanın hükümete, 16 milyon 375 bin dolarlık cezayı ödemeyi kabul ettiğine dair ilgili yasal dokümanları bugün imzalayacağını söylediği belirtildi.

Amerikan hükümetinin bir otomobil firmasına kestiği en büyük cezaya maruz kalan Toyota'nın, konuyla ilgili anlaşmanın resmen duyurulmasının ardından 30 gün içinde söz konusu cezayı ödemesi gerekiyor.

Yetkili, anlaşmanın, Toyota'yı, arızalı gaz pedalı sorunuyla alakalı herhangi bir cezai ya da hukuki sorumluluktan muaf tutmadığını da ifade etti.

ABD Ticaret Bakanlığına bağlı Ulusal Otoyol Trafik Güvenlik İdaresi, Toyota'dan edindiği belgelere dayanarak, firmanın arızalı gaz probleminden en az geçen eylül ayında haberdar olduğu yönünde kanıtlar ortaya çıkarmıştı. Firma, arızalı araçları geri çekeceği açıklamasını ise bundan 4 ay sonra, geçen ocak ayında yapmıştı.

ABD'deki federal düzenlemelere göre, otomobil firmalarının, ürünlerinden birinde bir güvenlik noksanı tespit etmelerinin ardından 5 iş günü içerisinde hükümeti durum hakkında bilgilendirme yükümlülüğü bulunuyor.

Yetkili, "Toyota, cezayı ödeyerek, bu güvenlik noksanını hukuka aykırı biçimde Ulusal Otoyol Trafik Güvenlik İdaresinden gizleme sorumluluğunu kabul ediyor" dedi.

Amerikan hükümeti, bir otomobil firmasında bugüne kadar ki en büyük cezayı 2004 yılında yaklaşık 1 milyon dolarla, ön cam sileceğiyle alakalı bir konudan dolayı General Motors'a kesmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir