Toyota üretime başlıyor

Japonya'daki deprem ve tsunami felaketinin ardından üretimini durduran Toyota bazı modellerinin üretimine başlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TOKYO - Japonya'da 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunamiden sonra üretimini durduran otomotiv devi Toyota, bazı modellerin üretimine başlayacağını bildirdi.

Dünyanın en büyük otomotiv şirketi Toyota yaptığı açıklamada, Prius ve hibrid otomobili Lexus'un HS250h ve CT 200h modellerinin üretimine pazartesi gününden itibaren başlayacağını belirtti. Prius Japonya'nın güneyindeki Tsutsumi fabrikasında, Lexus modelleri ise güneydeki Kyushu adasındaki fabrikada üretiliyor.

Kaybı 140 bin adet

Toyota'nın, Japonya'daki diğer 9 fabrikasında üretimin ise cumartesi gününe kadar başlamayacağı belirtildi. Toyota'nın, Japonya'daki fabrikalarında üretimini durdurmasından kaynaklı üretim kaybının 140 bin adet olduğu tahmin ediliyor.

Toyota, deprem ve tsunami nedeniyle fabrikalarda üretimin durması sonucu arz tedarikinde ortaya çıkan sorunlar yüzünden ABD'de üretimini yavaşlatacağını da açıkladı.

Açıklamada, ABD'deki fabrikalarda üretimin yavaşlayacağı, ancak üretimdeki yavaşlamanın büyüklüğü ve hızının ne olacağına karar verilmediği kaydedildi.

Toyota sözcüsü Cindy Knight, şirketin ABD'de birçok üründe yeterli arza sahip olduğunu, araçların bayilere teslimini garanti etmek için her şeyi yapacaklarını söyledi. Şirket, Kuzey Amerika'daki fabrikalarda kullanılan parçaların çoğunun bölgeden karşılanması nedeniyle üretimin yavaşlaması kararının etkisinin sınırlı olacağını belirtti.

Honda süre verdi

Bu arada otomotiv şirketi Honda da üretimine ara verdiği Saitama ve Suzuka'daki fabrikalarında üretimine 3 Nisan'dan önce başlamayacağını bildirdi. Şirket, daha önce bu fabrikalarda üretimin pazar gününe kadar durdurulduğunu açıklamıştı.

Şirket Kumamoto fabrikasında motosiklet üretiminin ise pazartesi günü başlayacağını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir