Trump, 'ABD karşıtı' Filipinler lideriyle görüştü

ABD karşıtı açıklamalarıyla tanınan Filipinler Devlet Başkanı Duterte ile bir araya gelen ABD Başkanı Trump, görüşmeyle ilgili olarak, "Çok iyi bir ilişkimiz var, çok başarılı geçti" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) 31. Liderler Zirvesi'ne katılmak için Filipinler'in başkenti Manila'da bulunan ABD Başkanı Donald Trump, ABD karşıtı açıklalamalarıyla tanınan Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte ile Uluslararası Kongre Merkezi'nde bir araya geldi.

İki lider, basına kapalı toplantının ardından medya mensuplarına yaptığı açıklamada görüşmenin iyi geçtiğini belirtti. Trump, görüşmeyle ilgili olarak, "Çok iyi bir ilişkimiz var, çok başarılı geçti" ifadelerini kullandı.

Trump, "Bugün başka liderlerle de birçok görüşmemiz oldu. ASEAN toplantıları, Filipinliler ve başkan tarafından çok güzel organize edilmiş. Burada bulunmaktan keyif aldım, hava çok güzel" diye konuştu.

Öte yandan Trump’ın, gazetecilerin Filipinler’de uyuşturucu operasyonlarındaki yargısız infaz ve insan hakları ihlalleri konusunun görüşmede gündeme gelip gelmediği yönündeki ısrarlı sorularını cevapsız bırakması dikkati çekti.

Duterte, ABD askerlerinin ülkeden ayrılmasını istemişti

ABD yönetimi karşıtı açıklamalarıyla bilinen ve eski ABD Başkanı Barack Obama'le ilgili sözleri nedeniyle tartışma yaratan Duterte ile Trump'ın görüşmesi, zirveye dair en çok merak edilen konuların başında yer alıyordu.

Ekim 2016’da Japonya ziyareti sırasında ABD askerlerinin ülkeyi iki yıl içinde terk etmelerini isteyen Duterte ile Filipinler polisinin kullandığı Amerikan silahlarının satışını durduran Trump arasındaki görüşmede, terörle mücadele, ortak askeri tatbikatlar, iki ülke arasındaki ilişkilerin geleceği ve Çin'in Güney Çin Denizi’ndeki faaliyetlerinin de ele alındığı kaydedildi.