Trump, bu kez Japon devini hedef aldı

Daha önce ABD'li otomotivl üreticilerini Meksika'da yatırım yapmayı planladıkları için 'sınır vergisi' ile tehdit eden Trump'ın son hedefi Toyota oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump'ın büyük otomotiv üreticilerine 'vergi' tehdidi sürüyor. Daha önce General Motors'u sosyal medya hesabı üzerinden tehdit eden ve bu vesileyle Ford'un Meksika'daki yatırımını iptal ettirmeyi başaran Trump, şimdi de Japon devi Toyota'ya kancayı taktı.

ABD Başkanı seçilen Donald Trump, dünyanın en büyük otomobil üreticisi olan Toyota Corp'un, eğer Meksika'da ürettiği Corolla tipi araçları Amerikan pazarında satarsa çok ağır para cezalarıyla karşılaşacağını söyledi.

Trump dün gönderdiği bir Twitter mesajında, "Toyota Motor, ABD'de satılacak Corolla'lar için Meksika Baja'da bir tesis kuracağını söyledi. YOK ÖYLE ŞEY! Ya fabrikayı Amerika'da kurarsın ya da büyük sınır vergisi ödersin" dedi.

Açıklamanın ardından, Toyota'nın New York borsasında işlem gören hisseleri yüzde 0,7 değer kaybetti.

İlk kez bir yabancı markayı hedef aldı

Trump daha önce büyük otomotiv üreticilerine karşı aldığı tavrı ilk kez bir yabancı şirkete yöneltti.

Bu ay başkanlık görevini devralacak olan Trump'ın Meksika'daki şirketler üzerinden yapılan yatırımlara karşı tutumu, ABD ile Meksika arasında yılda 583 milyar doları bulan ticarette büyük önem taşıyan sınır ötesi üretim uygulamasına gölge düşürüyor.

Trump'ın Latin Amerika'nın ikinci büyük ekonomisi olan Meksika'ya zarar vereceği kaygılarıyla zayıflayan peso, dün Trump'ın Tweet mesajından sonra düştü.

Meksika'nın Guanajuato bölgesinde yeni bir tesis kurma düşüncesini 2015 yılı Nisan ayında açıklamış olan Toyota, bu girişimin ABD'de istihdam kaybına yol açmayacağını savunuyor.

Toyota'dan açıklama

Toyota sözcüsü Scott Vazin dün yaptığı açıklamada, "Toyota tüketicilerin ve otomotiv sanayinin çıkarlarına hizmet edebilmek için Trump yönetimiyle işbirliği yapmaya hazırdır" dedi.

Trump'ın Twitter mesajında halen faaliyette olan Baja fabrikasıyla, 1 milyar dolara mal olacak ve Kasım'da inşaatı başlamış olan Guanajuato tesisinin karıştırıldığı anlaşılıyor.

Meksika'da Kuzey Amerika'daki otomotiv üretiminin yüzde 20'si Meksika'da gerçekleşiyor. Bu ülke 2010 yılından bu yana 24 milyar dolarlık otomotiv yatırımı çekti.

Trump, General Motors şirketinin de Meksika'da üretilip ABD'de satılan araçlarına gümrük vergisi uygulayacağını söylemişti.

Ford, yatırımdan vazgeçti

Trump'ın eleştirileri üzerine Ford Motor Co. Meksika'da 1.6 milyar dolar yatırımla fabrika kurma planlarından vazgeçti.

Yeni başkan ABD'nin Kanada ve Meksika ile imzaladığı Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nı (NAFTA) yeniden müzakere edeceğini, hatta iptal edebileceğini söylemişti.

Trump, hangi şirketlere kancayı taktı?Trump, hangi şirketlere kancayı taktı?