Trump: Çin'le ticaret savaşı içinde değiliz

ABD Başkanı Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Çin ile bir ticaret savaşı içinde değiliz, bu savaş yıllar önce ABD'yi temsil eden aptal ve yeteneksiz kişiler tarafından kaybedildi" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump, ABD ile Çin'in bir ticaret savaşı içinde oldukları iddialarını yalanlarken, ABD'nin yüksek ticaret açığı vermeye ve fikri mülkiyet haklarının çalınmaya devam edilmesine izin verilemeyeceğini söyledi.

Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Çin ile bir ticaret savaşı içinde değiliz, bu savaş yıllar önce ABD'yi temsil eden aptal ve yeteneksiz kişiler tarafından kaybedildi. Şimdi biz yılda 500 milyar dolar ticaret açığı veriyoruz ve 300 milyar dolarlık fikri mülkiyet hakkı hırsızlığı yaşanıyor. Bunun devam etmesine izin veremeyiz" ifadelerine yer verdi.

ABD yönetimi, yüzde 25 ek gümrük tarifesi uygulamayı planladığı 50 milyar dolarlık bin 300 Çin menşeli ürünün listesini dün açıklamıştı. Genel olarak Çin'in savunma, havacılık ve imalat sektörlerini hedef alan listede, nükleer reaktörler, toryum ve uranyum bileşikleri, demir-çelik, alüminyum ve bunları içeren alaşım metaller, gaz türbini, fırın, hava ve gaz sıvılaştırıcı makineler, laktik maya, bazı ilaç ve aşılar gibi farklı birçok ürün çeşidi bulunuyor.

Çin’in bu açıklamaya tepkisi gecikmedi. Çin Ticaret Bakanlığı, ABD’den ithal edilen 50 milyar dolar tutarındaki ürüne yüzde 25 gümrük vergisi getirme kararı aldı. Pekin yönetiminin misilleme listesinin viski, puro, tütün, dana eti, plastik, buğday, elektrikli araçlar, kimyasal maddeler, tütün, otomotiv, hava araçları ve soya fasulyesi gibi 106 Amerikan menşeli ürünü kapsadığı bildirildi.

Bu arada, küresel hisse senedi piyasaları, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşına yönelik endişelerin yeniden artmasıyla düşüş eğilimini sürdürüyor.

Trump'ın paylaşımından kısa süre sonra Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 1,86, Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 1,43 ve Nasdaq Teknoloji Endeksi de yüzde 1,5 düşüşle güne başladı.

Ticaret savaşında sular durulmuyorTicaret savaşında sular durulmuyor

 

Bu konularda ilginizi çekebilir