Trump, Dışişleri Bakanı Tillerson'ı görevden aldı

ABD Başkanı Trump, Dışişleri Bakanı Tillerson'ı görevden alarak yerine CIA Başkanı Mike Pompeo'yu atadı. Trump'ın Tillerson'la anlaşamadığına dair haberler, uzun süredir gündemdeydi. Trump da açıklamasında "İran konusunda anlaşamıyorduk" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ı görevden aldı. Trump, Tillerson'ın görevden alındığını Twitter hesabından duyurdu ve yerine CIA Direktörü Mike Pompeo'yu atadığını belirtti.

Trump, paylaştığı tweet'te şu ifadeleri kullandı: "CIA Direktörü Mike Pompeo, yeni Dışişleri Bakanımız olacak. Fantastik bir iş yapacak. Rex Tillerson'a hizmetleri için teşekkürler."

"Tillerson ile bu konuyu fazla konuşmadım"

Trump, daha sonra da atama kararına ilişkin Beyaz Saray'da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tillerson için, "Göreve kendini adamışlığı ve yaptığı hizmetlerden dolayı çok memnunum" ifadelerini kullanan Trump, "Rex ve ben uzun zamandan beri bu konuyu konuşuyoruz. Aslında iyi anlaşıyorduk fakat bazı konularda farklı görüşlere sahiptik. İran anlaşmasına baktığımız zaman, bence bu berbat. Galiba onun için çok fazla sorun yoktu. Ben ya (İran anlaşması) koparmak ya da bir şey yapmak istedim, o ise farklı düşündü" dedi.

Tillerson'u görevden alma kararını kendisinin verdiğini vurgulayan Trump, "Dürüst olmak gerekirse Tillerson ile bu konuyu fazla konuşmadım. Kararı kendim verdim" ifadesini kullandı. 

Trump, Dışişleri Bakanlığına atadığı Mike Pompeo'dan ise övgüyle bahsetti. 

"Pompeo ve ben aynı fikirlere sahibiz. Müthiş bir enerjisi ve bilgi birikimi var." değerlendirmesinde bulunan Trump, "Çok iyi bir ilişkimiz var ve zaten bu sebepten dolayı Dışişleri Bakanlığı görevine atadım" şeklinde konuştu.

Washington Post'un haberine göre Trump, 9 Mart Cuma günü Tillerson'dan görevi bırakmasını istedi. 66 yaşındaki diplomat da, Afrika seyahatini yarıda keserek pazartesi günü Washington'a döndü. 

AFP ise Tillerson'ın görevden alındığını Twitter üzerinden öğrendiğini öne sürdü.

Tillerson'un yardımcısından açıklama

Tillerson’ın yardımcısı ABD Başkanı Donald Trump’ın Tillerson’u ani bir kararla görevinden alması konusunda açıklama yaptı. Tillerson’un yardımcısı Trump’ın Tillerson’ın görevine neden son verdiğini kesinlikle açıklamadığını belirterek "Tillerson, görevde kalmak istiyordu" dedi.

Tillerson'ın istifa edeceği iddia edilmişti

Trump ve Tillerson'ın bugüne kadar Kuzey Kore, İran ve Katar krizi konularında kamuoyu önünde sık sık birbirine ters düşen açıklamalar yapmaları dikkat çekmişti. Daha önce de Tillerson'ın görevden alınacağı iddiaları basına yansımıştı.

NBC News de geçen yıl, bakan olmadan önce petrol devi ExxonMobil'in CEO'su olan Tillerson'ın 2017 sonunda istifa etmeyi düşündüğünü belirtmişti.

Tillerson ise, geçen yıl istifa haberlerini yalanlayarak "Başkana olan bağlılığım güçlüdür. Başkan Yardımcısı da görevimde kalmam konusunda beni ikna etmeye çalışmadı. Çünkü bu görevi bırakmayı hiç düşünmedim" demişti.

Trump, geçen ekim ayında attığı bir tweet'te, Tillerson'ın Kuzey Kore'yle masaya oturulması konusundaki taleplerine atıfta bulunarak, "Enerjini boşa harcama Rex. Yapılması gerekeni yapacağız" mesajını paylaşmıştı.

CIA'in ilk kadın direktörü

CIA'in yeni direktörünün ise, Şubat 2017'de CIA Direktör Yardımcılığı görevine atanan Gina Haspel olacağı duyuruldu. Haspel, bu göreve getirilen ilk kadın olacak.

ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Pompeo kimdir?ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Pompeo kimdir?

 

Bu konularda ilginizi çekebilir
ABD