Trump, ilk yapacaklarını açıkladı

ABD başkanı seçilen Donald Trump göreve başladığı anda yapacağı ilk şeyin TPP anlaşmasından çıkmak olduğunu açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD başkanı seçilen Donald Trump göreve başladığında ilk yapacaklarını açıklarken Trans Pasifik Ortaklık (TPP) olarak bilinen uluslararası ticaret anlaşmasından çıkılacağını resmen açıkladı.

Trump'ın dün New York'ta görüştüğü ve kabinede görev alması muhtemel isimler arasında Oklahoma Valisi Mary Fallin, Demokrat Parti Temsilciler Meclisi üyesi Tulsi Gabbard ve Texas eski valisi Rick Perry vardı. Ancak Trump'tan kesinleşmiş herhangi bir görevlendirme açıklaması gelmedi.

Trump 8 Kasım seçimlerinden bu yana hiç basın toplantısı yapmadı ancak dün yayınladığı bir videoda göreve başladığında yapacağı ilk işin TPP anlaşmasından çekilmek olduğunu söyledi. Trump bu anlaşmayı "ülkemiz için olası bir felaket" olarak niteledi.

TPP yerine ticaret anlaşmaları yapılacak

Başkan Barack Obama'nın kişisel başarısı olarak bilinen ve 12 ülkenin katıldığı TPP, bu yıl içinde ABD tarafından imzalanmış ancak henüz Senato'nun onayından geçmemişti. Trump bu anlaşma yerine ikili müzakerelerle varılacak ticaret anlaşmaları yapacağını ve bu anlaşmaların "istihdam ve sanayiyi Amerika'ya geri getireceğini" söyledi.

"Gündemim çok basit bir ana prensibe dayanacak: Önce Amerika. Çelik üretimi de olsa, otomobil imalatı da olsa, kansere çare bulmak da olsa bundan sonraki üretim ve inovasyon kuşağının burada, büyük ülkemiz Amerika'da gerçekleşmesini ve Amerikan işçisi için refah ve istihdam yaratmasını istiyorum."

TPP imzacılarından Japonya'nın Başbakanı Shinzo Abe pazartesi günü, "ABD olmazsa TPP'nin anlamsız kalacağını" söylemişti.

Trump görevdeki ilk gününde, ABD'de enerji üretimi alanında, özellikle kaya petrolü ve "temiz kömür" konusunda bazı kısıtlamaları kaldıracağını, çünkü bu alanlarda milyonlarca dolgun ücretli istihdam yaratılmasının mümkün olduğunu söyledi. Trump, çalışma bakanlığının göçmen işçiler arasında vize yolsuzluklarını da yakından incelemesini isteyecek. Yabancı teknoloji elemanları için uygulanan temel vize programı, Trump döneminde çok sıkı denetimlerle karşılaşabilecek. Trump'ın adalet bakanlığına getireceği Senatör Jeff Sessions, bu programı eskiden beri eleştiren bir siyasetçi.

Bu sistemde H-1B tipi vizeyle yılda 65,000 teknoloji çalışanı ve 20,000 üniversite mezunu ABD'ye kabul ediliyor. Bu programın daha da genişletilmesini isteyen teknoloji sektörleri bundan sonra programın daralmasını önlemek için mücadele etmek zorunda kalabilir.

Trump şimdiye kadar bir bakan ve iki üst düzeyli Beyaz Saray yetkilisini belirledi. Bunlar Sessions, Merkezi Haberalma  Örgütü (CIA) başkanlığına getireceği milletvekili Mike Pompeo ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı görevine gelecek olan emekli Korgeneral Michael Flynn.

Bu konularda ilginizi çekebilir