Trump, Mattis'in hemen bırakmasını istedi

Trump, istifa eden Mattis'in iki ay beklemeden görevi bırakmasını istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump, Savunma Bakanı Jim Mattis'in geçen hafta açıklandığı gibi, istifasından iki ay sonra değil, 1 Ocak itibariyle görevinden ayrılmasını istedi.

Yetkililer, Trump'ın izlenen dış politikaya olan itirazı ve yazdığı istifa mektubuna duyduğu öfke nedeniyle böyle bir karar aldığını söylediler.

Mattis, Trump'ın ani olarak aldığı Suriye'den asker çekme ve Afganistan'da asker azaltma kararları ve genel dış politika uzlaşmazlığı nedeniyle 28 Şubat'ta ayrılacağını açıklamıştı.

Bu iki karar ABD Kongresi'nde hem Cumhuriyetçi hem de Demokratlardan olduğu kadar, ABD'nin müttefiklerinde de eleştirileriyle karşılaştı.

Trump, Savunma Bakan Yardımcısı Patrick Shanahan'ın 1 Ocak'tan itibaren savunma bakanlığına vekalet edeceğini açıkladı.

Mattis Trump'a gönderdiği istifa mektubunda Suriye ve Afganistan'da ABD'nin en yakın müttefiklerine değer verilmediğini söyleyerek, Trump'ı dolaylı olarak eleştirmiş ve başkanın kendi görüşleriyle uyumlu bir savunma bakanıyla çalışmaya hakkı olduğunu belirtti.

Mattis'in "Şubat sonunda onuruyla emekliye ayrılacağını" açıklamış olan Trump, Cumartesi günü bir Twitter mesajında Mattis'in önceki başkan Barack Obama tarafından "onursuzca görevden atıldığını" ve kendisinin emekli general Mattis'e "ikinci bir fırsat verdiğini" söyledi.

Bir yetkili, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Mattis'e 1 Ocak'ta görevi bırakacağını haber verdiğini belirtti.

Mattis, yeni bir bakan atanmasına zaman tanımak ve yapılacak önemli bir NATO toplantısına katılmak için Şubat sonunda ayrılacağını söylemişti.

Suriye'den çıkış yavaş olacak

Genellikle NATO ve geleneksel müttefiklerden yana politika izleyen Mattis'in, Suriye'den asker çekme konusunda Trump'a aksi yönde tavsiyede bulunuyordu. İstifada bu konudaki kararın etkili olduğu belirtiliyor.

Mattis'in istifasından hemen sonra, İslam Devleti örgütüne karşı kurulmuş olan koalisyonun mücadelesini koordine eden ABD'li yetkili Brett McGurk'un da istifa ettiği duyuruldu.

Bir dışişleri bakanlığı yetkilisi Cumartesi günü, Trump'ın özel temsilcisi olan McGurk'un 31 Aralık'tan geçerli olmak üzere istifasını Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya verdiğini söyledi.

Trump Pazar günü, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile telefonda, ABD askerlerinin Suriye'den "yavaş ve son derece koordineli" geri çekilmesini görüştüğünü söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir askeri yetkili, asker çekme işleminin "güvenli, profesyonel ve kararlı" bir biçimde yapılacağını ancak bu konunda Beyaz Saray'dan yeni bir talimat gelmediğini söyledi.

Yetkili, komutanların asker çekme konuşunda hazırlayacakları planın bu hafta savunma bakanlığına sunacaklarını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir