Trump'a 'tek Çin' tepkisi

Çin, Donald Trump'ın tek Çin politikası pazarlık konusu olabilir şeklindeki açıklamasına tepki gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin, ABD başkanlığına seçilen Donald Trump'ın tek Çin politikasını pazarlık masasına götürebileceği beyanına ilişin "dünyada sadece tek Çin var" açıklamasını yaptı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, Bakanlığın resmi internet sitesinden yaptığı yazılı açıklamada, "Dünyada sadece tek Çin var. Tayvan da Çin'in ayrılmaz bir parçasıdır" ifadelerini kullandı. Pekin yönetiminin "Çin halkını temsil eden tek meşru devlet olduğunu" kaydeden Lu, bunun değiştirilemez olduğunu savundu.

Lu, tek Çin politikasının Çin-ABD ilişkilerinde siyasi temel teşkil ettiğini belirterek Washington yönetimine meselenin iki ülke ilişkilerinin istikrarlı ve sağlıklı gelişimine engel olacak duruma getirmekten kaçınmaları çağrısında bulundu.

Başkanlık görevini 20 Ocak'ta devralacak olan Trump, Wall Street Journal'da dün yer alan demecinde, tek Çin politikası da dahil olmak üzere birçok konunun Çin ile pazarlık masasına yatırılabileceğini söylemişti.

Trump, Tayvan lideriyle görüşmüştü

Pekin yönetimi, ABD başkanlığına seçilen Donald Trump'ın geçen ay diplomatik teamüllere aykırı olarak Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile doğrudan telefon görüşmesi yapmasına da tepki göstermiş gelişmelerden kaygı duyduğunu vurgulamıştı.

Çin'de 1949'da Mao Zıdong'un iktidara gelmesi üzerine bazı hükümet üyeleri Tayvan'a kaçarak adada bağımsızlık ilan etmişti. Çin, tarafından bağımsızlığı kabul edilmeyen Tayvan'ı sadece 22 ülke tanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir