Tüm gün ve gece eylem yaptılar: 276 kişi gözaltında

"Wall Street'i İşgal Et" hareketinin ikinci ayını doldurması nedeniyle tüm gün ve gece süren protestolarda Brooklyn Köprüsünde binlerce kişi yürüdü, 16 metro istasyonunu işgal etmeye çalıştılar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - ABD'de gelir dağılımı eşitsizliğini, Wall Street'i, bankaları ve ekonomi politikalarını protesto eden "Wall Street'i İşgal Et" hareketinin ikinci ayını doldurması nedeniyle New York'ta binlerce protestocu tüm gün ve gece eylem yaptı.

New York'ta 17 Eylül'den beri Wall Street yakınındaki Zuccutti Parkını kendilerine mekan edinen grup, parkın New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg'in talimatıyla polis tarafından boşaltılmasının ardından, hareketin aynı güçle devam edeceğini göstermek amacıyla parkta sabah 07.00'da toplanıp New York Borsası'nın bulunduğu Wall Street sokağına yürüdü. Polisin sokağa girmelerine izin vermemesi üzerine saatlerce protestolarına devam eden ve sokağın girişinde oturma eylemi yapan göstericilerle polis arasında zaman zaman yaşanan gerginlik sırasında en az 60 kişi gözaltına alındı.

Göstericiler Wall Street'te çalışanların sokağa girmelerini önleyip New York Borsasının sabah açılış gongunun zamanında çalmasını engelleme amacı taşıyorlardı, ama bunu başaramadılar ve gong herzamanki gibi sabah 9.30'da çaldı.

Wall Street'teki eylemlerinin ardından yeniden Zuccutti Parkına dönen protestocularla polis arasında burada da zaman zaman gergin anlar yaşandı. Polisin parkta barikat kurmasına sinirlenip barikatlara vurmaya başlayan genç bir erkek göstericiye polis müdahale etti. Göstericinin yardımına gelen arkadaşlarıyla polis arasında çıkan arbedede genç gösterici yaralandı. Eylemciler, polisin gence yerde tekme atıp ellerindeki copla kafasına vurduklarını söylerken başından kanlar akan yaralı gençle birlikte diğer göstericiler de polis tarafından gözaltına alındı.

Polis de göstericilerle çıkan olaylarda, bir polis memurunun elinden yaralandığını, beş memurun da yüzüne göstericiler tarafından sirke olduğu sanılan sıvı bir madde döküldüğü için tedavi gördüklerini bildirdi.

Bu arada protestoculara destek verip Wall Street'teki oturma eylemine polis üniformasıyla katılan Philadelphia'lı eski polis şefi Ray Lewis de polis tarafından gözaltına alındı.

Protestocular daha sonra Union Square'e yürüyüp orada öğrencilerle birlikte bir gösteri daha yaptılar ve ardından yerel saatle 15.00'da başta Union Square'deki metro istasyonu olmak üzere kentin 5 semtindeki 16 metro istasyonunu "işgal etmeye" çalıştılar, ancak polis, göstericilerin metro istasyonlarının giriş çıkışlarını kapatma teşebbüslerine izin vermedi.

Protestolar artarak devam etti

Wall Street'teki gergin protestoların ardından Foley Meydanında akşamüstü düzenlenen mitinge ise başta "Wall Street'i işgal et" protestocuları ve işçi sendikaları üyeleriyle birlikte on bini aşan kişinin katıldığı bildirildi. Bu geceki mitingin daha önce aynı meydanda Ekim ayında yapılan protestodan çok daha kalabalık olması da dikkati çekti.

Miting dolayısıyla polis, Foley Meydanı ve çevresinde son derece geniş güvenlik önlemleri alırken sendika üyeleri ve protestocular yine sloganlar atarak kendilerinin toplumun yüzde 99'unu temsil ettiklerini, ancak refahın, toplumun yüzde 1'lik kesiminin elinde olduğunu belirttiler.

Protestocular miting sırasında zaman zaman rap müzik de çaldılar ve şarkı sözlerinde "işgallerinin" devam edeceğini belirttiler. Genellikle protesto gösterileri sırasında mikrofon kullanmayan ve birinin konuşmasını hep bir ağızdan tekrar eden göstericiler, Foley Square'de sendikaların da yardımıyla bu sefer daha teçhizatlı davrandılar ve mikrofon kullandılar.

Meydanda yapılan konuşmalarda göstericiler, kış gelse de, Zuccutti Parkı'na çadır kuramasalar da aynı şekilde organize olmaya devam edeceklerini belirttiler ve bundan sonra yapacakları protestolarla ilgili bilgiler verdiler.

Brooklyn Köprüsünde binlerce kişi yürüdü

Daha sonra protestocular, eylemlerinin ikinci ayının bitimini kutlamak amacıyla, "barışçıl bir şekilde" Fley Meydanındaki herkesi Brooklyn Köprüsü'nde yürümeye davet ettiler. Binlerce protestocu bu çağrıya uyarak, hareketin ilk başladığı Eylül ayında 700 protestocunun gözaltına alındığı Brooklyn Köprüsü'ne yürüdüler.

Brooklyn Köprüsü'ne yürüyüş sırasında polisle göstericiler arasında yine zaman zaman gergin anlar yaşandı ve sayıları az da olsa bazı protestocular gözaltına alındı. Protestocular polisin girişini tuttuğu Brooklyn Köprüsü'ne geldiklerinde ise kararlı bir şekilde yollarına devam ettiler.

Çok sayıda Amerikalı ve yabancı basın da göstericileri takip etmek amacıyla tarihi köprüde yürüdü. Yürüyüşe polis müdahalede bulunmadı.

Bu arada göstericiler ellerindeki pankartlarla köprüden yürürlerken Verizon telefon şirketinin merkez binasının dış duvarına çevreden görülebilecek şekilde, göstericiler tarafından lazerle "Yüzde 99", "Korkmayın Yürüyün", "Bu Sadece Bir Başlangıç" "Wall Street'i İşgal Edin" gibi sloganlar yazılması büyük alkış aldı. Gösteriye Verizon şirketinde çalışan işçi sendikası temsilcileri de katıldı. Bu arada polisin bazı binaların çatılarına çıkarak lazerle bina duvarına nereden ve kim tarafından yazı yazıldığını tespit etmeye çalıştıkları gözlendi.

Soğuk havaya rağmen köprünün yaya geçidi tarafından yürüyüşlerini heyecanlı bir şekilde sürdüren göstericilere köprüden geçen bazı arabaların sürücüleri de korna çalarak ve el sallayarak destek verdiler.

Köprüyü yürüyerek geçen protestocular daha sonra köprünün çıkışında Brooklyn'deki Cadman Plaza Parkına büyük bir zafer havasıyla gidip burada 'genel kurul' toplantısı yaptılar. Protestocular burada yaptıkları toplantıda, zafer kazandıklarını ve her günkü eylemleri dışında zaman zaman bu tür tüm gün eylemlerinin de devam edeceğini söylediler.

Polis yetkilileri tarafından verilen bilgiye göre tüm gün süren eylemlerde 276 kişi gözaltına alındı.

"Wall Street'i işgal et" hareketinin ikinci ayını doldurması nedeniyle ABD'nin başka kentlerinde de protesto gösterileri yapıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir