Turizmde Türkiye durdu, Hırvatistan coştu

Yılın ilk dokuz ayında 14,3 milyon ziyaretçi çeken Hırvatistan bu yılın gözde destinasyonlarından biri oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suat TAŞPINAR

ZAGREB - Türkiye'nin bu yıl turizmdeki kan kaybından en kârlı çıkan ülkelerden biri Hırvatistan oldu. Gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 18'ini turizmden elde ederek bu alanda rekor kıran Hırvatların, yılsonunda Türkiye'nin toplam gelirinin yarısı kadar kazancı turizmden sağlayacağı hesaplandı.

Uluslararası Para Fonu IMF tarafından yayınlanan analize göre, yılın ilk dokuz ayında 14,3 milyon ziyaretçi çeken Hırvatistan bu yılın gözde destinasyonu. Yılsonunda turizm gelirlerinin 9 milyar euroyu bulması bekleniyor.

4,2 milyonluk nüfusuna rağmen Avrupa'da en fazla turist çeken sekizinci ülke olan Hırvatistan, turizm gelirlerinin gayrisafi yurtiçi hasılaya oranında yüzde 18 ile zirvede. Bu oran sırasıyla Avrupa'nın en çok turist çeken ülkeleri olan İspanya'da yüzde 4.4, İtalya ve Fransa'da yüzde 2.1, Almanya'da ise yüzde 1.1'den ibaret.

2012'de 11.8 milyon turist çekerken bu yıl 15 milyon ziyaretçiyi aşması beklenen Hırvatistan'da hedef 2020'de 17.5 milyon turist ve 17 milyar dolar turizm geliri.

Diğer yandan geçen yıl 25 milyon turist ağırlayan, bu yıl dokuz ayda yüzde 31 düşüşle 17,3 milyon turisti zor bulan Türkiye, 2016'da 18,6 milyar dolar gelir hedefliyor.

Yatırımları da çekiyor

Dalmaçya kıyıları ile ünlü Hırvatistan'ın turizmde yarattığı cazibe, Türk şirketlerinin da yatırıma yönelmesinde en büyük etken. Doğuş Grubu'nun marinaları ve beş yıldızlı mevcut oteli dışında Hyatt Otel projesi de devam ediyor.

Zadar şehri yakınındaki Hyatt Regency Zadar Maraska, 100 milyon euro yatırımla 2019 baharında faaliyete geçecek. Bu yatırım, Hyatt grubunun Hırvatistan'daki ilk oteli olacak. Ayrıca Türk yatırımı olarak Rixos'un da Dubrovnik'te oteli bulunuyor.

Son yıllarda resesyondan çıkamayarak AB'nin en kötü ekonomik performanslarından birini gösteren Hırvatistan, koalisyon hükümetleri krizine rağmen turizm sektörünün performansı ile bu yıl yüzde 1.8 büyüme bekliyor. Ancak ülkede hala işsizlik yüzde 14 civarında.

Bu konularda ilginizi çekebilir