Türk bankaları Ortadoğu'da sektörü geliştirecek

Ortadoğu ülkeleri bankacılık sektörü için büyük fırsatlar barındırıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Durmuş Yılmaz, Ortadoğu bölgesindeki iş fırsatlarına da ilgi duymakta olan Türk bankalarının, bu süreçte bölge ülkelerinin bankacılık sistemlerinin geliştirilmesinde de önemli katkıda bulunabileceğini bildirdi.  

Yılmaz, “Enhancing Shamgen Banking: Türkiye, Suriye, Lübnan ve Ürdün” başlıklı konferansta, son yıllarda gelişmekte olan ekonomilerin dünya ekonomisi içerisindeki payının arttığını ve bu ülkelerin artan önemine paralel olarak dünya ölçeğinde karar alma mekanizmalarında önemli değişiklikler yaşandığını ifade etti.

Gelişmekte olan ülkelerin etkisi artıyor

Yılmaz , Türkiye'nin de ekonomik performansıyla ön sıralarda yer aldığı bu ülkelerin, son küresel krizden gelişmiş ülkelere göre daha az zarar görerek çıktıklarını ve kriz öncesi üretim düzeyleri ile büyüme oranlarına ulaşma konusunda daha başarılı bir performans sergilediklerini ifade etti.

Gelişmekte olan ülkelerin kendi aralarındaki ticaret hacmindeki artışın, gelişmiş ülkelerden gelen dış talebin zayıf seyrinin olumsuz etkilerini azaltıcı yönde etkide bulunduğunu bildiren Yılmaz, bu nedenle de gelişmekte olan ülkelerin üretim ve istihdam seviyelerinin daha çabuk ve hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini anlattı.

Bölge ülkeleri ile gelişen ticaretin nedenlerine de değinen Yılmaz, gelişmekte olan ülkeler grubu içerisindeki ticaret hacmi artışında bölgesel işbirliklerinin önemli bir payı bulunduğunu ifade etti.

Ortak pazar için çaba harcanmalı

Yılmaz, uzun vadede oluşturulması amaçlanan ortak pazara giden yolda siyasi ve ekonomik alanlarda işbirliği gerektiği gibi kültürel işbirliği konusunda da adımlar atılması gerektiğini vurguladı. 

 

“Bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası olarak ev sahipliğini yaptığımız bu konferans, kısa vadede Türkiye, Suriye, Lübnan ve Ürdün bankacılık sektörleri arasındaki ilişkinin geliştirilmesi için atılmış bir adım olsa da uzun vadede diğer bölge ülkelerinin de katılımıyla Basra Körfezi, Kızıldeniz ve Akdeniz ile çevrelenmiş olan bölgede bir ortak pazar oluşturulması yönündeki çabalara bir katkı sağlanması beklenmektedir.

 “Ortadoğu bölgesindeki iş fırsatlarına da ilgi duymakta olan Türk bankaları, bu süreçte bölge ülkelerinin bankacılık sistemlerinin geliştirilmesinde de önemli katkıda bulunabilecektir. Bununla birlikte faizsiz bankacılık alanında da Türkiye'de faaliyet göstermekte olan katılım bankalarının da ülkeler arasındaki işbirliğine hem katkı sağlayacağını, hem de işbirliğinden faydalanacağını düşünüyorum.”

Bu konularda ilginizi çekebilir