Türkiye, ABD'nin 'Kudüs' kararını kınadı

Türkiye, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını kınadı. Dışişleri'nden yapılan açıklamada, BM kararlarının açık bir ihlali olan kararın, barış zeminini tamamen yok etme riski taşıdığı vurgulandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanlığından, ABD yönetiminin, "Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanındığı ve İsrail’deki büyükelçiliğin Kudüs’e taşınacağı" açıklamasının büyük endişeyle karşılandığı ve kınandığını belirtildi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "ABD yönetiminin, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağı yönünde yaptığı sorumsuzca açıklamayı büyük endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz. Bu karar uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler (BM) kararlarının açık bir ihlalidir. Zira, Kudüs’ün İsrail tarafından ilhakı uluslararası toplum ve BM tarafından reddedilmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Filistin meselesinin ancak 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi devamlılık içinde bir Filistin devletinin vücut bulmasıyla çözülebileceğinin çeşitli BM kararlarıyla defalarca vurgulandığı belirtilen açıklamada, BM Güvenlik Konseyi Daimi üyesi ABD’nin bunu görmezden gelmesinin kabul edilemez olduğu kaydedildi.

Trump, Kudüs kararını açıkladıTrump, Kudüs kararını açıkladı

 

Abbas: Kararı tanımıyoruzAbbas: Kararı tanımıyoruz

 "Filistin’in bağımsızlığını kazanması zorunluluktur"

Açıklamada şunlara yer verildi:

"Filistin’in bağımsızlığını kazanması tarihi, vicdani ve beşeri bir zorunluluktur. Türkiye bunun savunucusu olmaya devam edecektir. Bölgede barış ve istikrar bakımından olumsuz yansımaları olacak bahse konu karar, barış zeminini tamamen yok etme riski taşımaktadır.

ABD yönetimini, son derece olumsuz sonuçlar doğuracak olan bu yanlış kararı gözden geçirmeye ve Kudüs’ün çok kültürlü kimliğine ve tarihi statüsüne halel getirecek hesapsızca adımlardan kaçınmaya çağırıyoruz."

Açıklamada, Kudüs’e ilişkin bu gelişmelerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olarak yaptığı çağrıya istinaden 13 Aralık'ta İstanbul’da düzenlenecek İİT Olağanüstü Liderler Zirvesi ve Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’nda kapsamlı şekilde ele alınacağı bildirildi.