Türkiye Büyükelçisi için kapılar açılacak

Mısır Dışişleri Bakanı Fehmi, Büyükelçiyi geri çekmeye neden olan siyasi şartlar ortadan kalkınca elçilerinin geri döneceğini ve Türkiye Büyükelçisi için de kapıların açılacağını duyurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE- Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi, Mısır-Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin yaşanan siyasi gerginliğin son bulmasının ardından normale döneceğini belirterek, "Büyükelçiyi geri çekmeye neden olan siyasi şartlar ortadan kalkınca elçimiz geri dönecek, Türkiye Büyükelçisi için de kapılar açılacak" dedi. 

Fehmi, resmi temaslarda bulunmak üzere gerçekleştireceği Avrupa ziyaretinin ilk durağı olan İtalya'ya hareketinden önce Kahire Uluslararası Havaalanı'nda gazetecilerin sorularını cevapladı.  

Mısır Büyükelçisi'nin Türkiye'ye geri dönmesi konusundaki soruya Fehmi, "Bu siyasi tutumla alakalı bir adım. Büyükelçiyi geri çekmeye neden olan siyasi şartlar ortadan kalkınca elçimiz geri dönecek, Türkiye Büyükelçisi için de kapılar açılacak" şeklinde cevap verdi. 

Avrupa ile doğrudan diyalogların başlama vakti geldiğini belirten Fehmi, "Ziyaretlerin öncelikli hedefi, Mısır-Avrupa ilişkilerini aktifleştirip yol haritasının uygulanma aşaması konusundaki gelişmeleri onlara aktarmak" ifadesini kullandı. 

Fehmi, görüşmelerde, ortak bölgesel konular, Ortadoğu'da barış süreci, Nil suyunun paylaşımı ve Akdeniz'de iş birliği meselelerinin ele alınacağını bildirdi. 

Mısır Dışişleri Bakanı Fehmi'nin, İtalya, Almanya ve Hollanda'yı kapsayan Avrupa ziyaretinin 5 gün sürmesi planlanıyor. 

Mısır Dışişleri Bakanlığı, 23 Kasım'da Türkiye'nin Kahire Büyükelçisinin ülkeden ayrılmasını ve iki ülke arasındaki diplomatik temsil düzeyinin düşürülmesini kararlaştırmıştı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da aynı gün Türkiye-Mısır ilişkilerinin maslahatgüzar düzeyine indirildiğini ve Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abdurrahman Selahaddin'in "istenmeyen adam" ilan edildiğini duyurmuştu.  

Bu konularda ilginizi çekebilir