”Türkiye ile depolama anlaşmasını düşünmeden önce garantiler gerekli”

İran'ın UAEK Temsilcisi Sultaniye, Tahran yönetiminin, garantiler verilmediği sürece uranyumunu Türkiye'nin geçici bir süre depolamasına izin vermeyeceğini kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumundaki (UAEK) Daimi Temsilcisi Ali Asker Sultaniye, Türkiye ile zenginleştirilmiş uranyumun depolanması konusunda bir anlaşmayı düşünmeden önce "garantilerin" gerekli olduğunu söyledi.

Sultaniye, Alman Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, İran'da 200 hastane için zenginleştirilmiş uranyuma ihtiyaç duyulduğunu belirterek, Tahran yönetiminin, karşılığında yakıt alması yönünde garantiler verilmediği sürece zenginleştirilmiş uranyumunu Türkiye'nin geçici bir süre depolamasına izin vermeyeceğini kaydetti.

İran'ın yaklaşık 200 hastanenin ihtiyacını karşılamaya yönelik radyoizotoplar için Tahran'daki araştırma reaktörüne yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum satın almak istediğini UAEK'ye bildirmesinden sonra, kurum ev sahipliğinde 19-21 Ekim arasında Viyana'da ABD, Rusya ve Fransa ile müzakerelerde bulunulmuştu.

Görüşmelerden sonra UAEK'nın taraflara sunduğu anlaşma taslağına ABD, Rusya ve Fransa olumlu cevap verirken, Tahran yönetimi ayrıntılı bir şekilde ele aldığı taslağa nihai cevabını sonra açıklanacağını bildirmişti.

UAEK'nın ABD, Rusya ve Fransa tarafından da kabul edilen önerisi, İran'ın düşük ölçekte zenginleştirdiği uranyumun yüzde 80'ini iade etmek kaydıyla yüzde 20 oranında zenginleştirmek için Rusya'ya, yakıta dönüştürülmesi için de Fransa'ya gönderilmesini öngörüyor.