Türkiye-Suriye yakınlaşması NY Times'ta
Haberde, Suriyeliler'in Türkiye ile gelişen ilişkiler doğrultusunda Türkiye'nin giderek daha demokratikleşen ve hoşgörülü olan siyasal sisteminin Suriye'ye de gelmesini umut ettikleri belirtildi
NEW YORK - ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times, Türkiye ile Suriye arasında gelişen ilişkilerin, Suriye'de ülkenin geleceğiyle ilgili yeni umutlar doğurduğunu yazdı.
Gazetenin Halep mahreçli haberinde, Türkiye ile Suriye'nin geçen eylül ayında karşılıklı olarak vizelerini kaldırmalarının ardından pek çok Türk turistin Suriye'nin kuzeyinde bulunan Halep kentine geldiğini, Halep'in sokak satıcılarının turistlere Türkçe seslendiklerini ve iki ülke arasındaki sınır ticaretinin bir anda arttığını bildirdi.
İki ülke arasındaki ilişkilerinin "balayında" olduğunu ve iki ülke liderlerinin birbirleri hakkında uzun zamandır görüşmeyen arkadaşlar gibi konuştuklarını yazan gazete, Türkiye ile gelişen bu yeni yakınlığın ikili ticaretin de ötesinde olduğu ve bu yeni gelişmenin "petrol, doğalgaz, din ve İsrail ile barış" gibi alanları da içeren Suriye'nin gelecekteki yönü hakkında yeni umutların doğmasına yolaçtığını kaydetti. Haberde Halep'te "kimileri için Suriye'nin laik ve ılımlı Türkiye ile bu yakınlığının Suriye'nin İran ile tartışmalı olan müttefikliğinden uzaklaşmasını temsil ettiğini, kimileri için bu yakınlığın Türkiye'nin daha açık ve kozmopolit toplumunu kucaklama anlamına geldiğini ve başta Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad olmak üzere pekçoğu içinse Batı yaptırımlarına ve baskılarına daha dayanıklı, yeniden canlanmış bölgesel bir ekonomi anlamına geldiğini" yazdı.
Suriye'nin Türkiye ile olan ilişkilerinin, bu ülkenin son dönemde kendisini uluslararası alanda da gözden geçirmesine yardımcı olduğu yorumu da yapılan haberde, Türkiye'nin 2008 yılında Suriye ile İsrail arasındaki dolaylı görüşmeler yürüttüğü de hatırlatıldı. Gazete, sorunları çözülmemiş bir bölgede bulunan Suriye'nin Türkiye ile yakınlaşmasının bu ülkenin bir yandan ekonomik açıdan güçlenirken öte yandan Batı'dan ve İran'dan gelecek baskılara karşı koyabilmesine olanak tanıdığı görüşüne de yer verdi.
Beşşar Esad'ın, Türkiye'nin doğalgaz boru hatları üzerinde bölgesel enerji ağının oluşmasını istediğini de yazan gazete, iki ülke arasındaki ticaretin 2007-2009 dönemi arasında katlanarak büyüdüğünü ve 2009 yılında Halep Ticaret Odası verilerine göre tahminen 4 milyar dolara çıktığını kaydetti. Haberde, iki ülke arasında gelişen ilişkilerin, Türkler'in ve Araplar'ın da birbirlerine yakınlaşmalarına, sosyal ve kültürel açıdan birbirlerini yeniden keşfetmelerine yolaçtığı da belirtildi. Pek çok Suriyeli'nin kendilerini Türkiye'ye kültürel açıdan, İran ya da Suudi Arabistan'dan çok daha yakın hissettiklerini söylediklerini belirten gazete, Türk filmlerinin ve televizyon dizilerinin, şovlarının da Suriye'de çok rağbet gördüğünü bildirdi.
Haberde, Suriyeliler'in Türkiye ile gelişen ilişkiler doğrultusunda Türkiye'nin giderek daha demokratikleşen ve hoşgörülü olan siyasal sisteminin Suriye'ye de gelmesini umut ettikleri görüşüne de yer verildi.