Türkiye ve Suriye arasında ”su zaptı” imzalandı

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Irak Su ve Doğal Kaynaklar Bakanı Abdüllatif Jamal Rasheed ve Suriye Sulama Bakanı Nader al Bounni tarafından mutabakat zaptı imzalandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye-Suriye ve Irak arasındaki işbirliğinin gelişmesini önemsediklerini ve bu konuda her türlü fedakarlığı yapacaklarını söyledi.

Rixos Grand Otel'de gerçekleştirilen "Fırat ve Dicle'ye ilişkin Bakanlar Toplantısı"nın ardından, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Irak Su ve Doğal Kaynaklar Bakanı Abdüllatif Jamal Rasheed ve Suriye Sulama Bakanı Nader al Bounni tarafından mutabakat zaptı imzalandı.

Bakan Eroğlu, mutabakat zaptını imzalamadan önce yaptığı açıklamada, toplantıda güzel bir işbirliği imkanı ortaya çıktığını belirterek, her iki bakana ve heyetlerine teşekkür etti.

Görüşmelerin faydalı geçtiğini anlatan Eroğlu, Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde ortak ölçüm istasyonları kurulması ve mevcut istasyonların kalibre edilmesi, iki nehirle ilgili hidrolojik ve meteorolojik bilgi değişimi ve bu konuda ortak veri tabanının oluşturulması, iki nehirden bırakılan suyun mevsimlik olarak izlenmesi, iklim değişikliği ile meteorolojik parametrelerin karşılıklı verilerinin değerlendirilmesi ve bununla ilgili eğitim programları düzenlenmesi konularının mutabakat altına alındığını bildirdi.

Daha önce Türkiye'de gerçekleştirilen eğitim programlarının Suriye'de sürdürülmesi ve sonraki toplantının Bağdat'ta yapılmasının kararlaştırıldığını ifade eden Eroğlu, şunları kaydetti:

"Biz özellikle Türkiye-Suriye ve Irak arasındaki işbirliğinin daha da gelişmesinden yanayız. Bu konuda da her türlü fedakarlığı yapacağız. Şu anda kuraklık sebebiyle su sıkıntısı var. Bunu da biliyoruz. Biz kendilerinin taleplerini dikkatle ele alacağız. Mümkün olduğu kadar da 500 metre küp/saniyenin üzerinde Karkamış'tan Suriye tarafına ve oradan da Irak tarafına gerekli su akacak. Bizde su varsa bunu komşularımızla paylaşmamak gibi bir anlayışımız olamaz. Tabii ki bizde de imkanlar sınırlı ama bu imkanlarımızı da zorlayacağımızı açıkça ifade ettik."

Irak Su ve Doğal Kaynaklar Bakanı Abdüllatif Jamal Rasheed, daha önce de toplantılar yapıldığını belirterek, bugünkü toplantıda su konusuna ilişkin tüm hususları ele aldıklarını söyledi.

Irak'ta büyük su sıkıntısı yaşandığını belirten Rasheed, toplantıda, su sıkıntısına ve acil insani sorunlara yönelik çözüm için su miktarının artırılmasını önerdiklerini söyledi. Rasheed, önerilerinin olumlu karşılandığını belirtti.

Suriye Sulama Bakanı Nader Al Bounni de toplantının bölgede kuraklığın neden olduğu hassas bir döneme denk geldiğini kaydetti.

Toplantının bakanlar düzeyinde gerçekleştirilmesinden ve toplantıda ulaşılan sonuçlardan duyduğu memnuniyeti dile getiren Al Bounni, "Dostluk ve kardeşlik havasında cereyan eden toplantıda işbirliğine yönelik önemli konular ele alındı" dedi.

Al Bounni, toplantı tutanağının işbirliği alanlarına ışık tuttuğunu belirterek, ülkesinde düzenlenecek eğitimlerin ramazan ayının ardından başlayacağını bildirdi.

Konuşmaların ardından, Bakan Eroğlu, bir gazetecinin, teknik altyapının güçlendirilmesine yönelik mutabakatta madde bulunup bulunmadığını sorması üzerine, "Tabii ki suyun tasarruflu kullanılması ve aynı zamanda modern sulama sistemlerinin kurulması, mevcut tesislerin elden geçirilmesi konusunda zaten mutabakata vardık" dedi.

Irak Su ve Doğal Kaynaklar Bakanı Rasheed de "Gelecekte su nedeniyle savaşlar yaşanacağını düşünüyor musunuz?" sorusuna, "5-6 seneden bu yana bu tür sorular soruluyor. Bazı politikacılar gelecekteki savaşların susuzluktan çıkacağını söylüyor. Biz suların bölge halkı tarafından en iyi şekilde kullanılmasını istiyoruz. Su sorunu savaşla çözülemez, en iyi çözüm yolu işbirliğinden geçiyor" yanıtını verdi.

Daha sonra, üç bakan toplantıya ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.