Türkiye'den AB'ye net mesaj

Türkiye-AB Troykası toplantısında Türkiye, AB'den müzakelerle ilgisi olmayan siyasi konularla önünün tıkanmamasını istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PRAG - Avrupa Birliği dönem başkanı Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'ta bugün yapılan, AB Troykası ile Türkiye arasındaki bakanlar toplantısı sona erdi.

Türkiye ve AB yetkilileri arasında önce heyetler arasında başlayan, ardından ev sahibi Çek Cumhuriyeti dışişleri bakanı Karel Schwarzenberg'in heyet başkanları onuruna verdiği öğle yemeğinde devam eden toplantıda Türkiye'nin, AB yetkililerine, "Müzakere süreciyle alakası olmayan siyasi konuları gerekçe göstererek, yolumuza engel konulmaması" mesajını somut bir şekilde ilettiği öğrenildi.

Görüşmelerde Kıbrıs sorununun da detaylı bir şekilde ele alındığını belirten diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin, Kıbrıs'taki garantörlüğü sisteminin de devam edeceği, siyasi eşitliğe sahip iki kesimli bir ortaklık oluşması yolundaki görüşünü AB tarafına anlattığı AB tarafının da, "Taraflar arasında devam etmekte olan müzakereleri desteklediğini ve müzakerelerin başarıya ulaşması gerektiğini" beyan ettiğini söylediler.

Görüşmelerde, Türkiye ile Ermenistan yakınlaşmasından memnuniyetini dile getiren AB yetkilileri, "sınır kapısının açılması halinde bunun Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunun çözümünü kolaylaştıracağı yolundaki umutlarını" dile getirdiler.

Bu arada AB tarafı Yukarı Karabağ sorununa işaret ederek, Azerbaycan'ın "hassasiyetini anladıkları" mesajını verdiği öğrenildi.

Görüşmelerde, Çek Cumhuriyeti dönem başkanlığı sırasında açılması planlanan, Sosyal politika ve istihdam ile Vergilendirme başlıklarının da dönem başkanlığı sona ermeden önce açılmasının kararlaştırıldığı bildirildi.

"Ortak basın toplantısı"

Resmi görüşmelerin sona ermesinin ardından, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve toplantılara AB Troykası'nı temsilen katılan üç yetkili, Çek Cumhuriyeti dışişleri bakanı Karel Schwarzenberg, AB genişlemeden sorumlu komiseri Olli Rehn ve birliğin müteakip dönem başkanı İsveç Dışişleri bakanı Carl Bildt, ortak basın toplantısı yaptı.

Görüşmelerin çok olumlu geçtiğini ifade eden Schwarzenberg, "Türkiye'nin her geçen gün AB'ne daha çok yakınlaştığını görmekten memnuniyet duyduğunu" söyledi.

Schwerzenberg, Türkiye'deki reform sürecinin "yeni itici güce ihtiyaç duyduğunu" belirterek Türk hükümetinin reform sürecini aksatmadan sürdürmesini beklediklerini kaydetti.

Kıbrıs sorununun çözümü için 2009 yılının iyi bir yıl olması dileğinde bulunan Schwarzenberg, "taraflar arasındaki müzakerelerin başarıya ulaşması gerekiyor" dedi. Türkiye'nin Orta Doğu'da, Güney Kafkaslar'da, Afganistan ve Pakistan'da barış için önemli rol oynadığını belirten Schwarzenberg, "Türkiye'nin bölgedeki girişimlerinin AB'nin stratejik çıkarlarıyla örtüştüğünü" ifade etti.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşmayı ve Azerbaycan'ın tepkisine ilişkin bir soru üzerine, dışişleri bakanı Ali Babacan,  Azerbaycan'ın Güney Kafkaslar da çok önemli bir ülke olduğunu belirterek, "Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Yukarı Karabağ sorunu AGİT bünyesindeki Minsk grubunda görüşülüyor. Türkiye de Minsk gurubunun üyesidir. Minsk gurubunun bu yıl sonuna kadar yukarı Karabağ sorununa tarafları tatmin edecek bir çözüm bulacağını umuyorum" diye konuştu.

Türkiye'nin tam üyeliğine başta Fransa olmak üzere birlik üyesi bazı ülkelerin itirazları olduğunu öne süren bir gazeteciye dışişleri bakanı Babacan, "Aralık 2004'te Türkiye ile müzakerelerin başlaması kararını birlik üyesi tüm üyeler konsensüs ile aldılar. Zaman zaman bazı ülkeler iç politik nedenlerle değişik açıklamalar yapabilirler. Müzakere sürecinin sonunda yine birlik üyesi tüm ülkeler konsensüsle karar verecekler. Aynı zamanda Türkiye'nin de karar vermesi gerekiyor" yanıtını verdi.

Şu anda birlik üyesi olan tüm ülkelerin Türkiye'nin müzakere sürecini desteklediğini anlatan bakan Babacan, "Bu sürecin bir kazan-kazan süreci olduğunu, bugünden "evet" veya "hayır" demenin mümkün olmadığını" kaydetti.

AB'nin genişlemeden sorumlu komiseri Olli Rehn de, Türkiye'nin reform sürecini dikkatle izlediklerini belirterek, Türkiye'nin müzakere süreci çerçevesinde anayasal reformları da bir an önce gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi. Rehn, Türkiye'nin anayasal reformları gerçekleştirmesinin hem kendi yurttaşlarının refahı hem de AB ile olan ilişkilerinin geleceği için önemli olduğunu kaydetti.

Basın toplantısının ardından dışişleri bakanı Ali Babacan birliğin genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ve birliğin müteakip dönem başkanı İsveç dışişleri bakanı Carl Bildt ile ayrı ayrı ikili birer görüşme yaptı.

Dışişleri bakanı Ali Babacan'ın bugün akşam saatlerinde Türkiye'ye dönmek üzere Prag'tan ayrılması bekleniyor.

AB Troykası ile yapılan toplantıya katılan devlet bakanı ve baş müzakereci Egemen Bağış ise, görüşmelerin sona ermesinin ardından resmi temaslarda bulunmak üzere Fransa'nın başkenti Paris'e hareket etti.