Türkiye'nin konumu NATO için önemli

'Eklem ülke' olarak tanımlanan Türkiye, bölgede NATO'ya diğer kültürler konusunda yardımcı olan en önemli ülke

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı (SACEUR) Oramiral James Stavridis, 'Türkiye'nin, Avrupa, Doğu Akdeniz, Güney Asya ve tüm İslam dünyası içinde 'eklem ülke' konumunda olduğunu, bu nedenle NATO'daki varlığının aşırı önem taşıdığını' söyledi.

ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesinde bütçe konulu bir oturumda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Stavridis, Türkiye'nin jeopolitik olarak çok önemli bir ülke, hem NATO'nun hem de ABD'nin her açıdan çok güçlü bir ortağı olduğunu vurguladı.

Stavridis, "Türkiye, Avrupa, Doğu Akdeniz, Güney Asya ve tüm İslam dünyası yayı içinde 'eklem ülke' konumunda. Dolayısıyla Türkiye'nin NATO'daki varlığı aşırı önemli ve batıya yöneliminin sürdürülmesinde de çok yardımcı" dedi.

ABD'nin Irak ve Afganistan'daki faaliyetlerinde Türkiye'nin taşıdığı öneme dair bir soru üzerine Stavridis, Türkiye'nin NATO'da nüfusunun çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu tek ülke olarak, kültürel gelenekleri anlamada diğer ülkelere çok yardımcı olduğunu ifade etti.

Stavridis, Türkiye'nin güçlü bir duruşa sahip, yetenekli ordusuyla büyük ve kuvvetli bir ülke olduğunu belirterek, "Onlardan çok şey öğrendik ve çok aktif desteklerini gördük" diye konuştu.

Türkiye'nin Afganistan'da bin 800 askeri var

Türkiye'nin Afganistan'da bin 800 askerinin bulunduğunu ve bu ülkedeki çok geniş yelpazeye sahip misyonlarda fevkalade iyi iş çıkardığını söyleyen Stavridis, Türkiye ile sınırları boyunca istihbarat ve bilgi paylaşımı üzerinde birlikte çalıştıklarını belirtti. Bu anlamda, Irak sınırı boyunca bu çalışmaların yürütüldüğüne işaret eden Stavridis, Irak'taki Amerikan birliklerinin komutanı Orgeneral Ray Odierno'nun bu konuyla yakından ilgilendiğini kaydetti.

Stavridis, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, yakın arkadaşı olduğunu da belirterek, 'Orgeneral Başbuğ'un, İslam dünyasına nasıl yaklaşmaları ve nasıl birlikte çalışmaları gerektiği konusunda kendisine iyi tavsiyelerde bulunduğunu' bildirdi.

Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokollerin parlamentolarda onaylanması yönünde atılacak bir adımın Avrupa açısından önemine ilişkin bir soruyu da Stavridis, "Bunun çok önemli bir adım olacağını düşünüyorum. Avrupa'da bazı donmuş sorunlar bulunuyor, bu da onlardan biri. Bu iki ülke arasında ileriye doğru atılacak bir adım, bu tip diğer meselelerin ele alınmasında da örnek teşkil edecek, örneğin Balkanlar" diye yanıtladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir