UCM'den Kaddafi'ye tutuklama emri

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Libya lideri Kaddafi için "insanlığa karşı suç işlemekten" tutuklama emri çıkardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LAHEY - Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Libya lideri Muammer Kaddafi hakkında tutuklama emri çıkardı.

Hollanda'nın Lahey kentindeki UCM, yönetimin devrilmesi için 15 şubatta başlatılan mücadeleden sonra Muammer Kaddafi, Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam ve istihbarat kurumu başkanı Abdullah El Senusi hakkında "insanlığa karşı suç işlemekten" uluslararası tutuklama kararı verildiğini bildirdi.

Yargıç Sanji Mmasenono Monageng, Lahey'de açık duruşmada yaptığı açıklamada, mahkemenin başkanı tarafından Muammer Kaddafi hakkında tutuklama emri çıkarıldığını belirterek, Libya liderinin, yakın çevresiyle işbirliği içinde rejim karşıtı halkı bastırmaya ve halkın cesaretini kırmaya yönelik bir planı tasarladığını ve yönettiğini düşündürecek bazı nedenlerin bulunduğunu söyledi.

UCM yargıçları Kaddafi'nin yönetimin yıkılması için başlatılan ayaklanmanın ilk 12 gününde yüzlerce insanın öldürülmesi, yaralanması, tutuklanması ve hapsedilmesini yönettiği ve suçlarını örtbas etmeye çalıştığı gerekçesiyle arandığını ilan etti.

Mahkemenin kararıyla Muammer Kaddafi, oğlu Seyfülislam ve Senusi uluslararası olarak aranan şüpheliler haline geldi. Karar, Libya'da 4 aydır hükümet güçleriyle muhalifler arasında devam eden çatışmaları bitirmek için yapılabilecek muhtemel arabuluculuk çabalarını da zorlaştıracak.

Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Luis Moreno-Ocampo, 16 mayısta soruşturma mahkemesi yargıcına Muammer Kaddafi ve oğlu Seyfülislam Kaddafi ile Libya istihbarat örgütünün başkanı Abdullah El Sünisi hakkında dava açılması için belgeler sunarak, mahkemeden adı geçen üç kişi için tutuklama kararı almasını talep etmişti. Mahkeme, 3 martta soruşturma başlatmıştı.

Kaddafi, soykırım, insanlığa karşı suç ve Darfur'da savaş suçu işlemekten 2009'dan beri aranan Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'den sonra, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin hakkında tutuklama emri çıkardığı ikinci lider oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir