Üçüncü aşama önlemler masada

Avrupa, Rusya'ya ceza olarak bu hafta ekonomik yaptırımlar getirebilir. Merkel durumda kötüleşme olması halinde, 3. aşama önlemleri devreye alacaklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün başlayacak Avrupa Birliği zirvesinde Rusya'ya karşı cezai nitelikte hassas ekonomik yaptırımlar getirilebileceğini söyledi.

Merkel parlamentoda yaptığı konuşmada, "Bugün ve yarın yapılacak AB zirvesinde, eğer durumda kötüleşme olursa 3. aşama önlemleri devreye sokacağımızı açıkça ifade edeceğiz" dedi.

Rusya'nın Ukrayna konusundaki politikası ve Kırım'ı ilhak etmesi üzerine bu ülkeye karşı tavrını sertleştiren Merkel, G8 gelişmiş ülkeler grubundan Rusya'nın çıkarılabileceğini belirtti.

AB, Rusya'nın Kırım'ı ele geçirmesinde sorumluluğu olan kişilere karşı seyahat yasakları getirdi ve varlıklarının dondurulmasını kararlaştırdı. Ukrayna ve Kırım'daki durumun daha da gerginleşmesiyle yasakların genişlemesi ve kapsamlı ticari ve finansal kısıtlamaların devreye girmesi mümkün.

Rusya'nın da dahil olduğu G8 grubu Haziran ayında Rusya'nın ev sahipliğinde Sochi kentinde zirve toplantısı yapacaktı. Merkel, "G8 gibi önemli bir grubun toplanması için gereken siyasi ortam yoksa, ki şimdi durum bu, bildiğimiz anlamda ne G8 ne de zirve vardır" dedi.

ABD ve G7 müttefikleri gelecek hafta Lahey'de Rusya'nın katılmayacağı bir toplantı yapacak ve bu ülkenin Kırım'da yarattığı duruma yeni karşılıkları görüşecekler.

Avrupa Komisyonu'nun enerji konusundaki üyesi Günther Öttinger AB liderlerinin ele aldıkları yaptırımların kapsayabileceği bazı sektörleri sıraladı.

Öttinger, Alman televizyonunda yaptığı açıklamada, "Rusya'nın ihtiyacı olan malzemeler bizde var. Makine, ekipman, yazılım, donanım, araçlar" dedi ancak enerji alanında herhangi bir yaptırımdan söz etmedi.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın en büyük doğalgaz tedarikçisi olan Rusya ile yakın ekonomik ilişkileri var.