Ukrayna, Cenevre Anlaşması'nın hükümlerini ihlal ediyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna yönetiminin attığı adımlarla Cenevre Anlaşmasını ihlal ettiğini savundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Ukrayna yönetimini attığı adımlarla, Ukrayna krizini yatıştırmayı amaçlayan Cenevre Anlaşması'nı ihlal etmekle suçladı. Lavrov, "Özellikle Kiev'de iktidarı ele geçirenler tarafından atılan adımlar sadece Cenevre anlaşmasının hükümlerini yerine getirmemekle kalmıyor, bu anlaşmayı kaba bir biçimde ihlal ediyor" dedi.

Ukrayna'nın doğusunda hafta sonunda meydana gelen silahlı çatışmada ikisi Rusya yanlısı ayrılıkçı olmak üzere üç kişi hayatını kaybetmişti. Bu olaydan Ukrayna yönetimini sorumlu tutan Lavrov, Slaviansk kentindeki ölümlerin "Kiev'in aşırı unsurları denetim altına almak istemediğini gösterdiğini" söyledi.

Rusya, Ukrayna, ABD ve AB temsilcilerinin geçen hafta vardıkları Cenevre anlaşmasına göre taraflar, yasadışı silahlı grupların Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü (AGİT) tarafından denetlenecek bir süreçle işgal ettikleri binaları ve meydanları terk edip evlerine dönmelerini kararlaştırmışlardı. Bakan, ABD'nin de Rusya'ya ültimatomlar vereceğine, Kiev'deki yönetimlerin sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini savundu.

Lavrov, ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin Ukrayna krizi ve Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi üzerine bazı yaptırımlarla Rusya'yı yalnızlaştırma çabalarının başarıya ulaşmayacağı görüşünü belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir