Ukrayna'da tek taraflı ateşkes

Poroşenko, ülkenin doğusunda 27 Haziran'a kadar geçerli olmak üzere tek taraflı ateşkes ilan ettiğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KIEV - Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkenin doğusunda 27 Haziran'a kadar geçerli olmak üzere tek taraflı ateşkes ilan ettiğini açıkladı.

Devlet Başkanı olarak ilk ziyaretini aylardır ordu ve Rusya yanlısı ayrılıkçı güçlerle çatışmaların devam ettiği doğudaki Donetsk bölgesine yapan Poroşenko, burada yaptığı açıklamada, ayrılıkçı güçlere karşı 7 gün süresince askeri operasyonların durdurulduğunu söyledi.

Poreşenko, ancak karşı tarafın saldırması halinde ordunun buna karşılık vereceğini belirterek, ateşkes süresinin ayrılıkçılara silahlarını bırakma ve ülkeyi terk etme zamanı tanıyacağını vurguladı.

İçişleri Bakanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada ise ayrılıkçılara yönelik operasyonların, sadece karşı taraftan saldırı gelmesi halinde misilleme amaçlı olacağı ifade edildi.

Ateşkes, 27 Haziran'a kadar devam edecek.

AB memnun

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, "Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko tarafından yapılan ateşkes ve Doğu Ukrayna’daki krizin barışçıl çözümü için 15 maddelik plan açıklamasını büyük memnuniyetle karşılıyoruz” ifadesini kullandı.

Ashton, yazılı açıklamasında, tüm taraflara, Doğu Ukrayna’da güvenliğin ve insani durumun giderek kötüleşme eğilimini tersine çevirme amacıyla uzun süredir aranan bu fırsatı değerlendirme çağrısında bulundu.

Tarafların barış planının şartlarına bağlı kalmasına ve aktif şekilde uygulanmasını teşvik etmesine ihtiyaç olduğunu belirten Ashton, “Özellikle Rusya’ya tüm etkisini bu doğrultuda kullanması, planı alenen ve somut eylemler aracılığıyla desteklemesi çağrısı yapıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

AB dışişleri bakanlarının pazartesi günü son gelişmeleri ve AB’nin ek adımlarını tartışacağını aktaran Ashton, bu çerçevede yeni atanan Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin’in, Birlik bakanlarını bilgilendirmek için toplantıya davet edildiğini bildirdi.

AB Komisyonu Jose Manuel Barroso da planın duyurulmasından önce yaptığı açıklamada, bu inisiyatifi gönülden desteklediklerini ve çok çabuk sonuç doğurmasını umduklarını belirterek, “Süregiden mevcut şiddet ortamı ve daha fazla kurban kabul edilemez. Çok fazla kan aktı. Şiddet sona ermeli, yasa dışı gruplar silahsızlanmalı, diyalog silahların yerini almalı” dedi.

Barroso, bu planının uygulanması konusunun gelecek hafta düzenlenecek AB Zirvesi’nde ele alınacağını söyledi.