Uzayda, Türk-Japon işbirliği

Uzay teknolojisi konusunda işbirliği için mutabakat zaptı imzalandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Türkiye ile Japonya arasında uzay ve uzay teknolojisi konusunda işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı imzalandı. Zaptı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Japonya Uzay Politikası Bakanı Banri Kaieda imzaladı.

Bakan Yıldırım, Kaieda ile görüşmesinde, zaptın bu konudaki işbirliğine ilişkin genel çerçeve çizdiğini belirterek, 'bundan sonra işbirliğinin daha detaylandırılması ve kapsamının genişletilmesi gerektiğini' söyledi.

Tokyo'daki temaslarını sürdüren Yıldırım ayrıca Japonya Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanı Sumio Mabuchi ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Başkanı Sadako Ogata ile ayrı ayrı görüştü.

Bakan Yıldırım'ın Mabuchi ile yaptığı görüşmede, Japon tarafının ilgilendiği başta İzmit Körfezi Geçişi olmak üzere önemli ulaştırma ve altyapı projeleri ele alındı. Bakan Yıldırım, Japonya ile 1970'lerden beri birçok çalışma yaptıklarını hatırlatarak, Japonya'nın özellikle depremle mücadeledeki üstünlüklerini bildiklerini ifade etti.

Bakan Yıldırım daha sonra Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) Tsukuba Uzay Bölgesi'nde incelemelerde bulundu. Yıldırım ve beraberindekiler burada Japonya'nın uzay programıyla ilgili sergiyi gezdi. Türk heyetine taşıyıcı roket ve uydular ile denemelerin yapıldığı bölümler de gösterildi.

Yıldırım, yarın Kamakura'da Mitsubishi şirketine ait uydu enstitüsünü ziyaret ettikten sonra hızlı trenle Kobe'ye gidip dünyanın en uzun asma köprüsü Akashi-Kaikyo'da incelemelerde bulunacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir