Ve Assange tutuklandı

WikiLeaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange'nin İngiliz polisi tarafından tutuklandığı bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - ABD'nin gizli diplomatik yazışmalarını yayımlamayı sürdüren WikiLeaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange İngiliz polisi tarafından tutuklandı. 

Asange'nin avukatı Mark Stephens, İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye yaptığı açıklamada, kendisinin ve müvekkilinin İngiliz polisiyle görüşme ayarlama sürecinde olduklarını belirtmişti.

İsviçre hesabını kapattı

İsviçre Posta idaresinin bankacılık bölümü Postfinance, Amerikan gizli belgelerini yayınlamayı sürdüren Wikileaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange'ın hesabını, "ikamet yeri konusundaki yanlış bilgi" dolayısıyla kapattığını bildirdi.

Postfinance'dan yayımlanan açıklamada, hesabın açıldığı sırada ikamet yeri konusunda yanlış bilgi verdiği gerekçesiyle Assange ile çalışılmamasına karar verildiği belirtilerek, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın Cenevre'de ikamet ettiğini beyan ettiği, ancak yapılan inceleme sonucu bunun doğru olmadığının görüldüğü kaydedildi.

Açıklamada, Assange'ın İsviçre'deki durumunu ispatlayamamasıyla ticari ilişkiler için aranan şartları yerine getirmediğine dikkat çekildi.

Wikileaks, kendi internet sitesinde "Assange Julian Paul, Cenevre" ismi altında Postfinance'da açılmış bir banka adresini gösteriyordu. Bu hesap, "Julian Assange'ın ve Wikileaks'in diğer mensuplarının savunulması" için oluşturulan fonlara doğrudan bağış için açılmıştı.

Bütün bilgiler İngiltere'ye gönderildi

İsveç, Assange hakkındaki tutuklama emriyle ilgili Londra'nın istediği bütün bilgilerin gönderildiğini bildirdi.

İsveç savcılığı, Assange hakkındaki tutuklama emriyle ilgili istenen ek bütün bilgilerin İngiliz polisine teslim edildiğini belirtti.

Sızan gizli ABD diplomatik yazışmalarını yayımlamayı sürdüren WikiLeaks'in kurucusu Avustralyalı 39 yaşındaki Assange hakkında, Ağustos ayında İsveç'e yaptığı ziyaret sırasında 2 İsveçli kadına tecavüz ve cinsel tacizde bulunduğu gerekçesiyle tutuklama emri çıkarılmıştı.

Savcılık, iddialarla ilgili ilk önce soruşturma açmış, sonra düşürmüş, daha sonra yeniden soruşturma açmıştı. Hakkındaki suçlamaları reddeden Assage'ın avukatı, müvekkilinin iadesine ilişkin girişimlerle mücadele edeceğini belirterek, yabancı güçlerin İsveç'i etkilediğini savundu.  

İngiliz basın yayın kuruluşlarının İngiltere'de olduğunu söylediği Assange'ın avukatı dün BBC'ye yaptığı açıklamada, İsveç'te müvekkili aleyhinde yürütülen cinsel taciz soruşturmasının "siyasi içerikli" olduğunu ve Assange'ın İsveç'e iade edilmesi durumunda, ABD'ye gönderilebileceğini ileri sürmüştü.

İngilizlerle pazarlık yapacak

ABD'nin gizli diplomatik yazışmalarını yayımlamayı sürdüren WikiLeaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange'nın, bugün İngiliz adaletinin önüne çıkacağı ve özgürlüğü için pazarlık yapacağı öne sürüldü.

İngiliz "The Guardian" gazetesinin yayımladığı habere göre, 39 yaşındaki Avustralyalı Assange, 160 bin dolar (120 bin Avro) , karşılığı kefaletle geçici olarak serbest kalmayı talep edecek.

Haberin kaynağını açıklamayan gazete, 6 kişinin Assange için kefil olacağını belirtti.

Assange'nin avukatı Mark Stephens ise gazetenin haberini doğrulamaktan kaçındı ve polisle daha herhangi bir anlaşmaya girmediğini söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir