Vietnam ve Çin arasındaki gerginlik

Pekin, Vietnam donanma gemilerinin Çin gemilerini ihtilaflı sularda taciz etmesinin ardından, Vietnam'a, keşif çalışmalarını taciz etmemesi çağrısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Pekin yönetimi, Vietnam donanma gemilerinin Çin gemilerini Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı sularda taciz etmesinin ardından, Vietnam'a, Çin'in "kendi kara sularında" yürüttüğü keşif çalışmalarını taciz etmemesi yönünde çağrıda bulundu. 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, Çin'in bölgedeki Şişa Adaları yakınlarındaki 981 nolu sondaj kulesinde yaptığı çalışmaların yasal olduğunu ve bu kulenin "China National Offshore Oil Corporation (CNOOC)" şirketine ait olduğunu söyledi.

Çin Denizcilik Güvenlik İdaresi'nin 981 nolu sondaj kulesi hakkında seyir bilgisi yayımladığını belirten Hua, "yürütülen sondaj faaliyetinin Çin'in kendi kara sularında ve meşru olduğunu" savundu.

Hua, bölgede normal bir şekilde faaliyetlerini yürüten Çin şirketlerinin Vietnam tarafından taciz edilmesinin temel norm ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu savunarak, bunun aynı zamanda Çin'in egemenlik ve yönetim haklarını da ihlal ettiğini ifade etti.

ABD'nin salı günü Çin'in bölgedeki keşif çalışmalarını "kışkırtıcı ve bölgede barış ve istikrarın korunmasına yararı olmayacağı" yönündeki eleştirisine atıfta bulunan Hua, Şişa Adaları'nın Çin'in toprağı olduğunu, bölgedeki çalışmaların ABD ve Vietnam'ı ilgilendirmediğini vurguladı.

Diğer yandan Çin Devlet Müşaviri Yang Cieçı'nın Vietnam Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Pham Binh Minh ile telefonda görüştüğü ve Vietnam'ın, Çin şirketlerinin Şişa Adaları'nda yürüttüğü normal çalışmalarda rahatsız edilmemesini talep ettiği bildirildi.

Bölgede dün Vietnam donanma gemileri ile Çin gemilerinin ihtilaflı sularda çarpıştığı olayda yaralanan olmadığı açıklanmıştı. Vietnamlı bir yetkili, olayın platform kurma çalışması yapan gemilere refakat eden Çin donanmasına ait gemileri engelleme girişimi sırasında yaşandığını belirtmişti.

Çin ile Vietnam arasında gerginliğe sebep olan bölgenin kontrolünü 1972'de Pekin yönetimi ele geçirmişti. Çin son olarak bölgede petrol sondaj çalışmaları için 2 Mayıs'ta dev bir platform kurmaya başlamıştı.

Vietnam halihazırda platforma yakın bölgede 29 donanma ve sahil koruma gemisi bulunduruyor. Çin ise bölgeye sevk edilen silahlı gemileri, kendisini petrol platformunu geri çekmeye zorlamaya amaçlayan bir güç gösterisi olarak değerlendiriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir