”Yağmacıları vurun”

Muhalefet liderlerinden Şerniyazov, Bişkek'teki asayiş için güvenlik güçlerine yağmacıları vurma emri verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİŞKEK- Kırgızistan'da muhalif Ata-Meken Partisinin lideri Ömürbek Tekebayev'in yardımcısı olan Şerniyazov, Reuters ajansına telefonla yaptığı açıklamada, "güvenlik güçlerinin, şu anda Bişkek'te asayişi sağlamak için yağmacılara ateş açabileceği yönündeki emri onayladığını" söyledi.

Putin, Otunbayeva ile telefonda görüştü

Rusya Başbakanı Putin'in sözcüsü de yaptığı açıklamada, Putin'in geçici hükümetin başkanı Roza Otunbayeva ile "yeni hükümetin başkanı" olarak görüştüğünü söyledi.

Başbakanın sözcüsü, "Putin'in Otunbayeva ile geçici hükümetinin başkanı olarak görüşmesinin önemli olduğuna" işaret etti.

Akipress Haber Ajansı'nın haberine göre, Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile telefonla görüşen, geçici hükümetin başbakanı Roza Otunbayeva, Rusya'nın Kırgızistan'daki geçici hükümete destek olacağını söyledi.

Geçici hükümetin dört bakanı belli oldu

Geçici Başbakan Roza Otunbayeva da, üstü kapalı yapılan ihalelerin aydınlatılması için çalışma grupların kurulacağını ve son dönemde işgal edilen kurumların revize edileceğini kaydetti.

Kırgızistan'da kurulan geçici hükümetin dört bakanı belli oldu. Bunlar, İçişleri Bakanı Bolot Şerniyazov, Savunma Bakanı İsmail İsakov, Maliye Bakanı Temir Sariyev, Sağlık Bakanı Damira Niyazaliyeva oldu.

Kırgızistan'da dün akşamdan beri yağmalanan dükkanlar, meclis binası, Devlet Başkanlığı Sarayı, Başsavcılık, alışveriş merkezleri, dükkanlar, Devlet Başkanının evinin ardından eski

Başbakan Daniyar Üsenov'un evi de yağmacıların hedefi oldu.Şehrin merkezinde, yağmacılar sokakları trafiğe kapatarak, dükkanları ateşe verirken, başkentteki bir yabancı banka da yağmacılardan nasibini aldı. Yağmacıları durdurmak için vatandaşlar arasında özel koruyucu ekipler kurulmaya devam edilirken, ekiplerin şehrin birçok yerinde göreve başladığı belirtiliyor.

Yerel Basın: Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in istifa etmeyecek

Kırgız haber ajansı ile yerel bir internet sitesi, Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in istifa etmeyeceğini söylediğini duyurdu. 

Halk ayaklanmasıyla dün yönetimin devrildiği ve bir muhalefet koalisyonunun geçici hükümeti kurduğunu açıkladığı Kırgızistan'da, Devlet Başkanı Bakiyev'e atfen ilk kez bir açıklama yayımlandı. Yerel internet sitesi "www.24.kg" de Bakiyev'in istifa etmeyeceğini belirterek, ülkede son günlerdeki şiddet olaylarından muhalefetin sorumlu tutulması gerektiğini kaydettiğini haber verdi.

Ordu da ele geçirildi

Kırgızistan'da muhalefetin ayaklanmasıyla ilan edilen geçici hükümetin savunma bakanı, silahlı kuvvetlerin ve sınır muhafızlarının kontrolleri altında olduğunu söyledi.

Geçici Savunma Bakanı İsmail İsakov, "Ordunun tümü ve sınır muhafızları artık bizim kontrolümüzde. Askeri güç bir daha asla iç meseleleri çözmek için kullanılmayacak" dedi.

Kırgıztelekom ve elektrik dağıtım şirketleri kamulaştırıldı

Kırgızistan'da geçici Maliye Bakanı Temir Sariyev, özelleştirilen Kırgıztelekom ile elektrik dağıtım şirketlerini geri aldıklarını belirtti.

Meclis binasında hükümeti kurma çalışmalarında bulunan geçici hükümetin Maliye Bakanı Temir Sariyev, yaptığı açıklamada, özelleştirilen şirketlerin tekrar devletin himayesine alındığını ve elektrik ve ısınmaya yapılan zamların iptal edildiğini açıkladı.

Asya Universal Bankası, Issık Göl Bankası, Kırgızistan Kredi Bankası, Manas Bankası ve Akıl Bankası çalışmalarının 7 gün süreyle durdurulduğunu belirten Sariyev, bu banka hesaplarının gözden geçirileceğini ve yurt dışına paranın kaçırılması için bir tür önlem aldıklarını ifade etti.

Ülkenin bütçe kanununda da değişikliklerin yapılacağını anımsatan Sariyev, maliye bakanlığının çalışmalara başlayacağını kaydetti. 

Bu arada ülkenin kuzeyinde bankalar bugün açılmazken, döviz büroları da çalışmıyor.

Rusya 150 paraşütçü asker gönderdi

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in, vatandaşlarını koruması için Kırgızistan'a 150 paraşütçü asker gönderdiği bildirildi.

Rus İnterfaks ajansı, Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov'un yaptığı açıklamada, Medvedev'in Kırgızistan'daki Rus aileleri koruması için Kırgızistan'ın "Kant" üssüne 150 paraşütçü asker gönderilmesi talimatı verdiğini söylediğini duyurdu.

Makarov, Medvedev'in Kant askeri üssüne Rus ailelerin korunması için gönderme kararı aldığı 150 paraşütçü askerin, yerel saatle 14.00'de (TSİ 13:00) iL-76 tipi uçakla hareket ettiğini söyledi.

Rus Itar-Tass ajansı da, Genelkurmay kaynaklarına dayandırarak yayımladığı haberde, gönderilen askerlere taarruz tüfekleri, makineli tüfek ve keskin nişancı tüfekleri verildiğini aktardı.

Haberde, bu askerlerin görevlerinin Kant askeri üssünü, buradaki personelin ailesini ve uçaklara ait teknik malzemelerin korunmasıyla sınırlandırıldığı kaydedildi.

68 ölü, 520 yaralı var

Polisin göz yaşartıcı gaz ve şok bombalarıyla müdahalesinin yeterli olmaması üzerine gerçek mermilerle kalabalıkları dağıtmaya çalıştığı olaylarda muhalefete göre 100 kişi öldü, sağlık bakanlığı ise 68 kişinin hayatını kaybettiğini, 520 kişinin yaralandığını bildirdi.

Geçici hükümet 6 ay  yönetecek

Kırgızistan'da geçici hükümet, meclisi feshettiğini ve ülkeyi 6 ay yöneteceğini açıkladı. Öte yandan Devlet Başkanlığı sarayındaki çatışmalar, güvenlik güçlerinin çekilmesiyle sona ererken, göstericiler de Devlet Başkanlığı sarayını işgal etti.

BM Genel Sekreteri: Kaygılıyım

Öte yandan halk ayaklanmasıyla yönetimin devrildiği Kırgızistan'a BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından özel temsilciler gönderiliyor. BM Genel Sekreteri Ban, Viyana'da yaptığı açıklamada, Slovakya'nın eski Dışişleri Bakanı Jan Kubis'in BM özel temsilcisi olarak yarın Kırgızistan'a gideceğini bildirdi.

Ban Ki-mun, Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger ile ikili görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev ile görüşen son devlet adamı olduğunu belirterek, "Kırgızistan'daki gelişmelerden derin kaygı duyduğunu" söyledi.

Ölü ve yaralılar arasında Türk yok 

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Nejat Akçal, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'teki olaylarda ölen ve yaralananlar arasında Türk vatandaşının bulunmadığını söyledi.

Büyükelçi Akçal, Kırgızistan'daki son gelişmelerle ilgili olarak yaptığı açıklamada, durumu yakından takip ettiklerini belirterek, büyükelçilik binasında kriz masası oluşturduklarını, başkentteki Türk vatandaşlarına dikkatli olmaları çağrısında bulunduklarını kaydetti.

Akçal, ülkedeki belirsizliğin sürdüğünü, geçici hükümet kurulduğunu ve şu ana kadar Calalabad eyaletinde bulunan Devlet Başkanı Kurmanbet Bakiyev'in istifa etmediğini söyledi.

"Dost ve kardeş ülke Kırgızistan'ın bir an önce iç istikrara kavuşmasının Türkiye'nin en büyük dileği olduğunu" belirten Akçal, Türkiye ve Türk Büyükelçiliği olarak Kırgızistan'a her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Bişkek'te çok sayıda Türk iş adamına ait işyerinin yağmalandığını, buraların büyük hasar gördüğünü kaydeden Büyükelçi Akçal, kentte yaşayan Türklerden, dikkatli olmalarını istediklerini söyledi.

THY bürosunun zarar görmediğini ifade eden Akçal, ancak Demirbank'ın ATM'lerinin hasara uğradığını, birçok Türk mağazasının yağmalandığını belirtti.

Kazakistan, Kırgızistan'la sınırını kapattı

Kazakistan Dışişleri Bakanlığından edinilen bilgiye göre, dünkü olayların ardından Kazakistan Kırgızistan'la  sınırlarını kapattı. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, alınan kararın Kazak vatandaşlarının can güvenliğini sağlamak amacı taşıdığını bildirdi.

Eski Savunma Bakanı cezaevinden çıkarıldı 

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te 12 saat süren polis ile gösterici çatışması sonrasında Başbakan Daniyar Üsenov hükümeti istifa etmek zorunda kalmıştı.

Hükümeti deviren muhalefetin, geçtiğimiz aylarda yolsuzluktan 8 yıla mahkum edilen eski Savunma Bakanı İsmail İsakov'u cezaevinden çıkardığı öğrenildi.

Ayrıca, bir grup gösterici, liderleriyle birlikte, başkent cezaevine geçen yıl konan ve yargılanması süren Yeşiller Partisi lideri Erkin Bülekbayev ile muhalif Sapar Argınbayev'i çıkarmak için meydandan ayrıldı.

Geçici hükümetin lideri Roza Otunbayeva, Daniyar Üsenov'un başbakanlık görevinden istifa ettiğini doğruladı.

Bu arada, edinilen bilgiye göre, Talas kentinde İçişleri Bakanı Moldomusa Kongantiyev'in rehin alındığı polis karakolu ateşe verildi.

Muhalefet gizli servis binasını ele geçirdi

Kırgızistan'da muhalefet, SSCB dönemindeki KGB'nin yerel biriminin devamı olan Kırgızistan gizli servisinin merkez binasını ele geçirdi.

AP'nin haberine göre, gizli servis başkanının makamına oturan muhalif liderlerden Keneşbek Duişebayev, bütün yetkileri üstlenerek, telefonla emirler vermeye başladı. Duişebayev'in, özel kuvvet komandolarına da bazı emirler verdiği bildirildi. AP'ye bir açıklama yapan Duişebayev, "Sokaklarda düzeni sağlayacak birlikler kurduk" dedi.

Elektriklerin büyük oranda kesik olduğu Bişkek'te gerginlik sürerken, ana caddelerdeki dükkanlar yağmalanıyor. Ayrıca, başkentin çeşitli bölgelerinden kara dumanlar yükseliyor. Son olarak Bakıyev'in evi önce yağmalandı, sonra da ateşe verildi. Ancak alevler komşu evlere de sıçradı.

Bu konularda ilginizi çekebilir