”Yanlızca 'Kıbrıs' hedefine ulaşamadım”

AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Rehn, ekim ayı sonunda dolacak 5 yıllık görev süresini değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL - AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, görevine başladığı 2004 yılında belirlediği 6 hedeften sadece "Kıbrıs'ın yeniden birleştirilmesine" ulaşamadığını söyledi.

Düşünce kuruluşu Avrupa Politika Merkezinde konuşan Rehn, ekim ayı sonunda dolacak 5 yıllık görev süresi içinde başardığı hedefleri ise "AB'nin (25 üyeden) 27 üyeye genişlemesi, Hırvatistan'la üyelik müzakerelerinin son aşamaya ulaşması, Batı Balkanlar'daki diğer ülkelerin ortaklık anlaşmalarıyla Avrupa'ya sıkıca bağlanması, Türkiye'nin sağlam şekilde Avrupa yolu üzerinde bulunması ve Kosova'nın nihai statüsünün belirlenmesi" şeklinde sıraladı.

Rehn, Kıbrıs'ın yeniden birleştirilmesi için "ciddi bir sürecin devam ettiğini" belirterek, 2009 yılı içinde bu sorunun da aşılmasına öncelik verdiklerini anlattı.

Batı Balkanlara vize muafiyeti istedi

Bu arada Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesine hitap eden Rehn, gerekli reformları tamamlamaları halinde Batı Balkanlardaki bazı ülkelere vize muafiyeti getirilmesi için birkaç ay içinde üye ülkelere öneride bulunabileceklerini söyledi.

Rehn, "Vizesiz seyahat konusunda daha fazla ilerlemek istiyoruz. Batı Balkanlar vatandaşları için bu çok önemli" diye konuştu.

Slovenya ile aralarındaki sınır anlaşmazlığının çözülmesi halinde Hırvatistan'la üyelik müzakerelerinin bu yıl içinde tamamlanabileceğini bildiren Rehn, Makedonya'nın da AB'den bu yıl içinde müzakere tarihi alabileceğini ifade etti.