Yaratıcı ekonomiler krize daha dayanıklı

UNDP’nin raporuna göre kreatif sektörler şanslı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının (UNDP), “yaratıcı ekonomi 2010” raporunda, yaratıcılık ve kültür bağlantılı sektörlerin krizlere daha dayanıklı olduğu bildirildi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının (UNDP) Güney-Güney İşbirliği Özel Birimi ve UNCTAD tarafından hazırlanan ve Birleşmiş Milletler'in New York'taki merkezinde dün açıklanan “Yaratıcı Ekonomi 2010 Raporu”na göre kreatif sektörler, geleneksel imalat sektörlerine kıyasla küresel ekonomik krizin etkilerine karşı daha dayanıklı çıktı.

Kreatif işler ihracatı katlıyor

Öte yandan güzel sanatlar, el işi, görsel işitsel yayınlar, kitap, tasarım, film, müzik, yeni medya, görsel ve performansa dayalı sanatlar gibi yaratıcılık merkezli sektör ve fikirleri kapsayan yaratıcı ürün ve hizmetlerin dünya çapındaki ihracat tutarı 2002 ile 2008 yılları arasında iki kattan fazla artış kaydederek, 600 milyar dolara yaklaştı.

Türkiye’nin durumu

2010 Yaratıcı Ekonomi Raporuna göre Türkiye'de yaratıcı ürün ihracatı 2003-2008 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 14,96 oranında büyüdü.

Rapora göre Türkiye, yaratıcı ürün ihracatında, 2008 rakamlarına göre, dünyadaki ilk yirmi ülke arasında 16. sırada yer alıyor. Gelişmekte olan ekonomiler arasında ise Türkiye, yaratıcı ürün ihracatında Çin, Hong Kong ve Hindistan'ın ardından dördüncü sırada bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir