'Yasak dinle ilgili değil'

Trump, bazı ülke vatandaşlarının ABD'ye girişine getirilen geçici yasağa ilişkin, "Dünyada nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ve bu kararname kapsamına girmeyen 40'tan fazla ülke var" yorumunda bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yedi Müslüman ülke vatandaşlarının ülkeye girişini geçici olarak yasaklayan kararname hem ülke içinde hem de dünyanın çeşitli noktalarında protesto edilinde Başkan Donald Trump'tan konuyla ilgili bir açıklama geldi.

Trump, geçtiğimiz pazar günü imzaladığı kararnamenin "dinle ilgili olmadığını" söyledi.

Trump, "Şunu açıklamak gerekir ki bu, medyanın yanlış bir biçimde gösterdiği gibi bir Müslüman yasağı değildir. Burada konu din değil. Konu terör ve ülkemizin güvenliği.  Dünyada nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ve bu kararname kapsamına girmeyen 40'tan fazla ülke var" dedi.

Söz konusu kararnameyle Suriye uyrukluların ABD'ye girişini dört ay süreyle, İran, Libya, Sudan, Yemen, Irak, Somali vatandaşlarını da üç ay süreyle yasaklamıştı.

Yeşil Kart'lılara engel yok

İç Güvenlik Bakanı John Kelly, söz konusu yedi ülke vatandaşı olan ancak ABD'ye yasal ikamet hakkı veren yeşil kart sahibi olanların, yeniden ABD'ye girmelerinin engellenmeyeceğini söyledi.

Beyaz Saray Genel Sekreteri Reince Priebus da, dün katıldığı bir haber programlarında  yeşil kart sahiplerine engel çıkarılmayacağını söyledi. "Yeşil kart sahipleri etkilenmeyecek" diyen Priebus, bu kişilerin gelecek birkaç ay içinde daha etkin bir program hazırlanana kadar ABD'ye her girişlerinde sınır ve gümrük yetkililerince daha sıkı bir sorgulamaya tabi tutulacaklarını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir