Yatırımarlar Batı Balkanlar'da işsizliği azalttı

Yılın ilk yarısına dair işsizlik verilerinde, başta AB üyesi Hırvastistan olmak üzere, Bosna Hersek, Sırbistan ve Karadağ'da işsizlik rakamlarında azalma görüldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SARAYBOSNA -  Yılın ilk yarısına ait işsizlik verilerine göre, Batı Balkan ülkelerinin işsizlik oranlarında düşüş yaşandı. 

Batı Balkan ülkelerinin en büyük sorunu olarak gösterilen işsizlikte, yılın ilk yarısınıa ait verilere göre başta 2013 yılında Avrupa Birliği (AB) üyesi olan Hırvatistan olmak üzere, Sırbistan, Bosna Hersek ve Karadağ'da düşüş gözlendi. İşsizlik verilerinde yaşanan düşüş, son dönemde söz konusu ülkelerde artan yabancı yatırımların doğal bir sebebi olarak gösteriliyor.  

AB üyesi olduktan sonra ekonomik anlamda da önemli adımların atıldığı Hırvatistan, işsizliğin en fazla azaldığı Batı Balkan ülkesi oldu. 

Hırvatistan İstihdam Kurumu'nun verilerine göre, yılın ilk yarısında ülkedeki işsizlik oranı yüzde 18.3'ten 17.8'e düştü. Hırvatistan'da 2014 yılı Ocak ayı itibarıyla 378 bin 284 kayıtlı işsiz bulunurken, bu sayının Temmuz ayına kadar yaklaşık 82 bin azaldığı gözlendi. 

Son dönemde işsizlik konusunda yüzü gülen bir diğer Batı Balkan ülkesi de Sırbistan oldu. Özellikle Arap yatırımlarında büyük artışın görüldüğü Sırbistan'da da son dönemde işsizlikte yaşanan azalma dikkati çekiyor. Sırbistan İstihdam Ajansı'nın verilerine göre, yılın başından itibaren ülkedeki işsizlik oranlarında düzenli olarak düşüş yaşanırken, yılın ilk çeyreğinde yüzde 20,8 iken Ağustos ayında işsizlik oranının yüzde 20,3 olduğu ve yüzde 0.5 azaldığı gözlendi. 

Sırbistan'da 2014 yılı başında 769 bin 546 kayıtlı işsiz bulunurken, ağustos ayı sonu rakamlarına göre 757 bin 243 kayıtlı işsiz bulunuyor.  

Siyasi anlamda sahip olduğu karmaşık sistemin, ülke ekonomisine de büyük zarar verdiği Bosna Hersek de işsizlikten en fazla muzdarip Batı Balkan ülkelerinden biri. Bosna Hersek İstatistik Ajansı verilerine göre, yılın ilk ayı itibarıyla 557 bin 474 kayıtlı işsizin bulunduğu ülkede, Haziran ayı itibarıyla 545 bin 470 kayıtlı işsiz bulunuyor. 

Batı Balkanlar'ın "en küçük" ülkesi Karadağ'da da yıl başına oranla işsizlik oranında düşüş yaşandı. Karadağ İstihdam Ajansı verilerine göre, 2014 yılı Ocak ayında 34 bin 469 olan kayıtlı işsiz sayısı 31 bin 12 'ye, yüzde 14.86 olan işsizlik oranı ise yüzde 13.41'e düştü. 

İşsizliği, yabancı yatırımlar düşürdü 

Bosna Hersekli ekonomi analisti Dulyko Hasiç yaptığı açıklamada, Batı Balkan ülkelerinin, küresel ekonomik krize cevaben gerekli önlemleri alarak yabancı yatırımları ülkelerine çekmeyi başardıklarını ve bunun neticesinde bu ülkelerdeki işsiz sayısında düşüş yaşandığını söyledi. 

Hasiç, Batı Balkan ülkelerinin yabancı yatırımları çekmek için ülkelerinde uygun zemin hazırladıklarını ifade ederek, "Özellikle Sırbistan, bunda son derece başarılı oldu ve yabancı sermaye sayesinde ülkedeki işsizlik azaldı. Bu ülkelere gelen yatırımcılar, burada yeni istihdam yaratıyor" şeklinde konuştu. 

Yabancı yatırımcıların en fazla Hırvatistan ve Sırbistan'ı tercih ettiğini kaydeden Hasiç, Bosna Hersek'in diğer ülkelere oranla geride kalmasını yatırım için en uygun koşullara sahip olmamasına bağladı. 

Hasiç, "Sırbistan'a Arap, Hırvatistan'a ise Türk sermayesi girerken, yabancı yatırımlar Bosna Hersek'i es geçiyor. Ülkedeki kötü iş ortamı, bürokrasideki karmaşıklık ve siyasi istikrarsızlık yatırımların azalmasına neden oluyor" ifadesini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir