Yemen'deki savaşta kim kiminle çarpışıyor?

Romalıların "Mutlu Arabistan" anlamına gelen "Arabia Felix" dedikleri Yemen hızla şiddet girdabının içine sürükleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Arap Yarımadası'nın en fakir ülkesi Yemen'de Suudi Arabistan liderliğinde 10 ülke askeri operasyon başlattı. 

Peki mezhep çatışmalarının körüklendiği Yemen'de kim kiminle savaşıyor? Hızla bir iç savaşa sürüklenen ülkede adeta bir şiddet girdabı yaşanıyor. Suudi Arabistan ve İran merkezli güçler çarpışmasında kim hangi safta?

Şii Husiler

Yemendeki çatışmaların en önemli oyucularının başında Husiler geliyor. Yemendeki en güçlü milis grubu olan Husiler Şii Zeydiler'den oluşuyor. Yemenin kuzey bölgesinde etkin olan Husiler, geçtiğimiz yıl başken Sana kentinin kontrolünü ele geçirerek ülke geneline nüfuzunu artırmayı sürdürdü.
 
Yemen'de her üç kişiden biri Zeydi. Zeydiler 1962 yılına kadar Yemen'in kuzeyindeki dağlık bölgelerde bir İmam'ın yönetiminde yaşıyorlardı. Zeydiler 2004 yılından itibaren Husi aşireti etrafından toplanarak, Sana'daki merkezi hükümete karşı isyan başlattı. 20102'daki Arap Baharı Yemen'i de karıştırdı. Yıllardır iktidarda olan Devlet Başkanı Ali Abdullah  Salih'e karşı yüz binler sokaklara döküldü.Sana'da güçsüz olan Salih koltuğunu Abdurrabbu Mansur Hadi'ye kaptırdı. 

husi.jpg

Cumhurbaşkanı Hadi

Yemen ordusu, polisi ve Popüler Direniş Komiteleri, Husilerin cumhurbaşkanlığı sarayına saldırmalarının ardından ülkeden kaçmak zorunda kalan Abdurrabbu Mansur Hadi'yi destekliyor. 

El Kaide

ABD tarafından en tehlikeli terör örgütü olarak gösterilen El Kaide Yemen'de çok etkili. 15 yıldır saldırlar düzenleyen Yemen El Kaidesi ülkedeki en güçlü militan grupların başında geliyor. Son olarak Paris'teki mizah dergisi Charlie Hebdo saldırılarını üstlenen El Kaide Husilere ve Cumhurbaşkanı Hadi güçlerine karşı savaşıyor. 

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)

El Kaide'nin Yemen'deki en büyük rakibi IŞİD. 2014 yılından beri ülkede örgütlenmeye başlayan örgüt hafta Yemen'deki en büyük eylemini gerçekleştirdi. Cuma namazında Şii Husilerin gittiği camilerde 5 intihar bombacısı  kendilerini havaya uçurdu. Saldırılarda 120 kişi hayatını kaybederken, 100'den fazla kişi de yaralandı. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir