Yeni Kalkınma Bankası'ndan yuan kredisi

BRICS Yeni Kalkınma Bankası, yuan cinsinden kredi verecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın Şahinalp/dunya.com

Dün yuanın IMF SDR sepetine dahil edilmesinin ardından Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika (BRICS) tarafından ortaklaşa kurulan Yeni Kalkınma Bankası (NDB), yuan cinsinden kredi vermek için harekete geçti. 

BRICS Yeni Kalkınma Bankası (NDB) Başkan Yardımcısı Vladimir Kazbekov, "Bankamız Çin para birimi yuan cinsinden kredi vermeye başlayacak" dedi. 

Çin'in başkenti Pekin'de BRICS Medya Zirvesi açılışında konuşan Yeni Kalkınma Bankası Başkan Yardımcısı Vladimir Kazbekov, " Bankamız Çin para birimi yuan cinsinden kredi vermeye başlayacak. Yuanın istikrarı ve Çin borç piyasasının büyüklüğü göz önüne alındığında Yeni Kalkınma Bankası'nı fonlamak üzere ilk adımın  Çin pazarına girmek olabileceğini düşünüyorum." dedi. 

Yen ve sterlini solladı

Dün Uluslararası Para Fonu (IMF) yuanı, ABD Doları, euro, sterlin ve yenin yanında beşinci rezerv parası olarak Özel Çekim Hakkı olarak bilinen SDR sepetine dahil etti. SDR sepetinde yuan yüzde 10,92'lik ağırlıkla yüzde 8,33 ağırlıklı yen ile yüzde 8,09'luk sterlini geride bıraktı. SDR Sepetinde doların ağırlığı yüzde 41,73 iken euronunki yüzde 30,93.

Ekonomistler yuanın SDR sepetinde yer alması kararını euronun sepete girdiği 1999 yılından bu yanaki en büyük olay olarak görüyor. 

3 trilyon dolarlık kayma

AllianceBernstein'dan Hayden Briscoe, " IMF'in yuanı SDR sepetine eklenme kararı Çin'in küresel oyuncu olma idealinin en büyük adımı. Yuanın sepette yer alması önümüzdeki birkaç yıl içinde 3 trilyon dolarlık likiditenin yuan cinsi varlıklara kaymasına neden olabilir" dedi. 

NDB, Şanghay'da 21 Temmuz 2015'te 50 milyar dolarlık sermayeyle resmi olarak faaliyete geçti. Şanghay merkezli NDB'nin üst yönetimi Hindistan'da ve bölge ofisi de  Güney Afrika'da bulunuyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir