Yeni Zelanda'dan süt alımı durduruldu

Çin ve Rusya, Yeni Zelanda'dan süt ve süt ürünlerinin ithalini durdurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WELLINGTON - Çin ve Rusya'nın, Yeni Zelanda'dan gelen süt ve süt ürünlerinde "sağlığı zararlı olabilecek maddelere rastlanması" üzerine bu ülkeyle ithalatını durdurduğu bildirildi.

Dünyanın süt ve süt ürünleri üretimi alanında en büyük şirketlerinden Fonterra'nın bebek mamaları, sporcu içecekleri ve diğer ürünlerin de yapılan testlerde gıda zehirlenmesine neden olabilecek bakteri bulunmasının ardından, firmanın 7 ülkeye sattığı yaklaşık bin ton ürününün kusurlu olabileceği kaydedildi.

Olayın patlak vermesinin ardından süt ve süt ürünlerinde Yeni Zelanda'nın en büyük ithalatçısı konumundaki Çin ve Rusya'nın şirketin ürünlerini almayı durdurduğu kaydedildi.

Yeni Zelanda hükümeti ise ürünlerdeki zehirlenme iddiaları üzerine olayı araştırmak için 60 kişilik ekip görevlendirdi. Ürünlerde test yapılmasının ardından ilk belirlemelerde herhangi bir zehirlenme vakası bilgisinin gelmediği bildirildi.

Şirketten yapılan açıklamada ise Çin'in ihracatını askıya aldığı belirtilerek, bu yasağın süt tozu ve diğer bazı ürünlerde geçerli olmayacağını kaydedildi.

Dünyanın süt ve süt ürünleri üretiminde dördüncü büyük şirketi Fonterra'nın yıllık geliri yaklaşık 16 milyar dolar.