”Yenin hızlı yükselişi istenmeyen bir durum”

Ikeda, "Japonya Merkez Bankası, piyasa ve ekonomik eğilimler temelinde para politikası konusunda uygun bir karar alacağına inanıyorum" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO/MİLANO - Japonya Maliye Bakanı Yardımcısı Motohisa Ikeda, "yendeki hızlı yükselişin ekonomi için istenmeye bir durum" olduğunu söyledi.

Ikeda, yaptığı açıklamada, Japonya Merkez Bankasının, piyasa ve ekonomik eğilimler temelinde para politikası konusunda uygun bir karar alacağına inandığını da belirtti.

Euro Bölgesi'nden bir yetkili de yendeki yükselişi dizginlemek için merkez bankalarının yene ortak müdahalesinin mümkün olmadığını ve bunu Japonya Merkez Bankasının tek başına yapmasının daha gerçekçi olacağını ifade etti. 

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, "Şu anda Japon yetkililerin döviz piyasasına tek yanlı müdahalesi daha gerçekçi görünüyor. Şu sıra Japonya'da stres yaratan birçok sebep görüyorum, ancak ABD ve Euro Bölgesi için benzer bir durum göremiyorum" dedi.

Koordineli müdahale olasılığını tamamen göz ardı etmeyen yetkili, böyle bir durumda ABD Merkez Bankasının (FED) muhtemelen konuya dahil olacağını ve her bir merkez bankasının kendi kuru konusunda hareket edeceğini ifade etti.

ABD doları önceki gün 84,17 yene düşerek, 1995 yılından bu yana Yen karşısındaki en düşük seviyesini görmüştü.

Japonya, Mart 2004'ten bu yana Yen'e müdahale etmedi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir