”Yuan'ın düşük olması rahatsız edici”

Obama, "Küresel ekonomideki toparlanmanın sürdürülebilmesi yolunda geniş bir uzlaşma zemininin bulunduğunu" söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SEUL - ABD Başkanı Barack Obama, "Çin para birimi yuanın değeri düşük ve bu, ABD ve diğer ticari ortakları için rahatsız edici bir durum" dedi. Obama, "Küresel ekonomideki toparlanmanın sürdürülebilmesi yolunda geniş bir uzlaşma zemininin bulunduğunu" söyledi.

Obama, G-20 liderler zirvesinden sonra düzenlenen basın toplantısında, "G-20 ülkeleri ticaret ve dövizle ilgili görüş ayrılıklarını gidermek için daha fazla çalışmalı" dedi. Ekonomik krizlere yol açan eski dengesizliklere dönme riski bulunduğu uyarısında bulunan Obama, G-20'nin ileri doğru gitme konusunda geniş bir anlaşma için bir araya geldiğini, bunun küresel çapta "dengeli ve sürdürülebilir büyümeye" odaklanma anlamına geldiğini belirtti.

"Büyük ticari fazlalıklara sahip ülkeler ihracata sağlıksızca bel bağlamaktan yönünü çevirmeli. Döviz kurları ekonomideki gerçekleri yansıtmalı" diyen Obama, küresel ekonomide bazı alanlarda düzelme olmasına rağmen, kendisi ve diğer liderlerin, özellikle istihdam yaratma konusu olmak üzere "ilerlemenin yeteri kadar hızlı olmadığının" farkında olduklarını kaydetti.

ABD'de işsizlik konusunda bir toparlanma sağladıklarını söyleyen Obama, "Bunun hız kazanmaya ihtiyacı var. Hükümet işini kaybeden 8 milyon kişiye tekrar iş veremez. Bunun özel sektör tarafından yapılması gerekiyor" diye konuştu.

Küresel ekonominin istikrarı ve ülkeler arasındaki gerilimin azaltılmasına yardımcı olacak güçlü uluslararası mekanizmalar ve kurumlar kurmak için adım adım gittiklerini söyleyen Obama, G-20 liderler zirvesinde "muazzam ilerleme kaydettiklerini" ifade etti.

Obama, Güney Kore ile yeni bir serbest ticaret anlaşmasına ulaşmak için "ek zamana" ihtiyaç olduğunu söyledi.

"Fed'in kararı doları düşümek için değil"

Basın toplantısında Çin para birimi yuanın değerine de değinen ABD Başkanı Obama, "Çin para birimi yuanın değeri düşük ve bu, ABD ve diğer ticari ortakları için rahatsız edici bir durum" diye konuştu. Bu konuyu Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile görüştüğünü ve ilerleme beklediğini belirten Obama, yuanın değerini düşük tutmak için ciddi miktarda para harcayan Çin'in, yuanın değerini piyasanın belirlemesine izin vermesinin önemli olduğunu vurguladı.

"Bu cephede ilerleme göreceğimizi umuyor ve bekliyorum. Bu Çin için bazı düzeltmeler anlamına geliyor, bunun bir gecede çözülmeyeceğini anlıyoruz, ancak bu konuyla ilgilenmek gerekiyor" diyen Obama, Hu ile ocak ayında Washington ziyaretinde bir araya geleceklerini ifade etti.

Obama, ABD Merkez Bankasının (FED) 600 milyar dolarlık tahvil alım programının doların değerini düşürmek için değil, ABD ekonomisinin yavaş toparlanmasına destek vermek için hazırlandığını da söyledi.

ABD'de enflasyonun düşük olduğu, deflasyon tehlikesi bulunduğuna ilişkin kaygılar olduğuna işaret eden Obama, FED'in programının deflasyon tehlikesi kaygılarını gidermeyi amaçladığını da belirtti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir