”Yunanistan bütçe açığını indirerek sürpriz yapmalı”

Yunanistan MB Başkanı Provopoulos, Yunanistan'ın bütçe açığını, milli gelirinin yüzde 5 düzeyine indirerek piyasalara sürpriz yapması gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yorgo Provopoulos, Yunanistan'ın bütçe açığını, milli gelirinin yüzde 5 düzeyine indirerek piyasalara sürpriz yapması gerektiğini söyledi.

Yorgo Provopoulos, Merkez Bankası Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, mevcut olumsuz trendi tersine çevirebilmek için öncelik tahminlerini de aşarak, bütçe açığını, piyasaları şaşırtacak bir düzeye indirmeleri gerektiğini kaydetti.

Yunanistan, geçen yıl yüzde 13,6 oranında bütçe açığı vermişti.

Yunanistan'a AB-IMF yardımı

Borç yükü altında bulunan Yunanistan, 2010 hedeflerini, daha önceki tahminlerden daha iyi bir pozisyonda gerçekleştirerek, piyasalarda yeniden güven tesis etmek istiyor.

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi verilerine göre, Yunanistan'ın daha önce, Milli Gelirin yüzde 12,9'u oranında tahmin edilen 2009 bütçe açığı, revize edilerek yüzde 13,6 olarak olarak gerçekleşti.

Avrupa Birliğinde, en yüksek bütçe açığı yüzde 14,3 ile İrlanda'da, en düşük bütçe açığı da yüzde 0,5 ile İsveç'te bulunuyor.

Analistler, 300 milyar euro düzeyinde borcu bulunan Yunanistan'ın, bütçe açığını yarıdan fazla, en azından 5-5,5 puan indirerek piyasaları etkilemek istediğini vurguluyor.

Bu arada, Yunan ekonomisinin bu yıl daha önceki yüzde 2 oranındaki küçülme tahminlerinin de üstünde bir resesyona girebileceği belirtiliyor.

Almanya'nın, Yunanistan'dan en az 3 yıllık bir IMF anlaşması ve tedbir paketi istemesi ise piyasaları kaygılandırıyor.

Analistler, AB-IMF ortaklığından alınabilecek 45-50 milyar euronun, Yunanistan'ın sadece bu yılını kurtarabileceğini ifade ediyor.

Piyasalardaki belirsizlik nedeniyle, gösterge niteliğindeki 10 yıllık Alman tahvillerinin faiziyle, Yunanistan'ın 10 yıllık tahvillerinin faizi arasındaki fark yüzde 6,21 düzeyine yükselerek, ülkenin borçlanma maliyeti yüzde 9 oranında artış göstermişti.

Yunan halkına göre AB-IMF desteği olumsuz gelişme

Yunanistan'da yapılan bir kamuoyu yoklamasının halkın yüzde 60,9 oranındaki bölümünün, ülkenin AB-IMF (Uluslararası Para Fonu) destek mekanizmasına başvuruda bulunmasını "olumsuz gelişme" olarak nitelendirdiğini ortaya koyduğu bildirildi.

Yunan basınında yeralan, GPO Araştırma Şirketi tarafından 22-26 Nisan tarihleri arasında yapılan ve bin 400 kişiyi kapsayan yoklamaya göre, halkın yüzde 70,2 oranındaki kesiminin, "IMF-Yunanistan diyaloğunun" ülke aleyhinde olduğunu düşündüğü kaydedildi.

Ekonomik krize kimin yol açtığı sorusuna ise halkın yüzde 54,3'ünün "Tüm hükümetler" yanıtını verdiği bildirilen araştırmaya göre, Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun, katılımcıların yüzde 45,5'i tarafından "En iyi başbakan" seçildiği, bunu yüzde 26 ile anamuhalefet Yeni Demokrasi Partisi (YDP) lideri Andonis Samaras'ın izlediğini belirtildi.

Fransa Yunanistan'a yapılacak yardımı Meclis onayına sunacak

Fransa, Yunanistan'a bütçeden yapılacak mali yardımı Meclis genel kurulunda oylayacak.

Meclis Başkanı Bernard Accoyer, Yunanistan'a verilecek 6,3 milyar euro tutarındaki kredinin, 4 Mayıs tarihinde genel kurulda oylanacağını açıkladı.

IMF ve AB'nin, mali krizdeki Yunanistan'a vereceği kredi miktarının 45 milyar euroyu bulması bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir