Yunanistan'a krizden çıkış morali

Aldığı ek önlemlerle Yunanistan'ın kısa sürede toparlanacağından emin olan Avrupa Merkez Bankası Başkanı, euro bölgesinin geleceği hakkında olumlu yorumlarda bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean Claude Trichet, Yunanistan'da dün açıklanan ek önlemler paketini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek "Yunanistan'ın euro bölgesini terk edeceği absürd bir fikir dedi.

Yunanistan'da yaşanan krizin neden olduğu son gelişmeleri değerlendiren Trichet, bu ülkenin kısa vadede ayakları üzerinde durmasının önemli olduğunu söyledi. Yunanistan'ın kararları konusunda pozitif bir görüşe sahip olduğunu belirten Trichet, "Kararlarının ikna edici olması çok önemli. Bu konuda her AB kurumu kendi üzerine düşen rolü oynadı. Kemer sıkma politikaları tekrar ayaklarının üzerinde durmasını sağlayacak" dedi.

Enflasyonu yüzde 1 civarında bekliyoruz

Trichet, euro bölgesine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Bölgede ılımlı ücret anlaşmalarına ve istihdamda esnekliğin gerekliliğine dikkat çeken Avrupa Merkez Bankası Başkanı, son verilerin euro bölgesinde ekonomik toparlanmanın yolunda olduğunu teyit ettiğini, buna karşılık toparlanmanın inişli çıkışlı olmaya devam edebileceğini söyledi.

Trichet, "Enflasyon beklentileri güçlü şekilde kontrol altında tutulmaya devam ediliyor. Kısa vadede enflasyonu yüzde 1 civarında bekliyoruz. Euro bölgesi GSYH'sının 2010'da büyümesi bekleniyor" dedi.

Faizler değişmedi

Bankaların bilançolarını güçlendirmesi gerektiğini vurgulayan Trichet, "Ülkelerin ayrıntılı mali çıkış adımları açıklamaları gerekli. Şirketlere krediler bir süre için zayıf kalmaya devam edecek. Bankalar bilançolarını güçlendirmeli. Bankalar hala ekonomiye likidite sağlamakta zorlanıyorlar" diye konuştu. 

Toplantıda, Avrupa Merkez Bankası'nın büyüme tahminlerine de yer verildi. Buna göre, bu yıl euro bölgesinde büyümenin yüzde 0,4 ile yüzde 1,2 aralığında, 2011'de ise yüzde 0,5 ile yüzde 2,5 aralığında olması bekleniyor. Gelecek yıl enflasyonun yüzde 0,9 ile yüzde 2,1 aralığında olacağı öngörüsünde de bulunuluyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir