Yunanistan'a üçüncü yardım mı?

Yunanistan'a üçüncü bir mali yardım paketi konusunda Avrupa'dan karışık sesler yükseliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, euro bölgesi ülkelerinin Yunanistan'a 30 ile 50 milyar euro arasında üçüncü bir mali yardım vermek konusunda görüştüklerini belirtirken, Avrupa Birliği yetkilileri bu kapsamda görüşme yürütülmediğini söyledi.

De Guindos, dünkü açıklamalarında Yunanistan'ın Avrupa dışından para bulmasının söz konusu olmadığını belirterek, yeni mali yardım programının öncekilere kıyasla daha esnek koşulları olabileceğini söyledi.

Ancak euro bölgesi maliye bakanları kuruluna başkanlık eden Jeroen Dijsselbloem'in sözcüsü üçüncü bir mali yardım paketi hakkında görüşme olmadığını ifade etti. Üst düzeyli euro bölgesi yetkilileri de bu yönde açıklamalarda bulundular.

Dijsselbloem'in sözcüsü Simone Boitelle, "Euro bölgesi maliye bakanları üçüncü bir mali yardım konusunu görüşmüyorlar" dedi.Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, Cuma günkü konuşmasında ülkesinin yeni bir uluslararası yardım programına karşı çıkacağını söylemişti.

Yunanistan şu anda euro bölgesi ülkelerinden aldığı mali yardımın süresini dört ay uzatmak üzere geçen ay anlaşma sağlamış olsa da, kısa vadede nakit sıkıntısıyla karşı karşıya.

Başbakan Tsipras'ı seçim vaatlerinden vazgeçmek zorunda bırakan süre uzatım anlaşması Yunan bankacılık sektörünün sıkıntıya düşmesinin önüne geçti. Ancak gelirleri hızla azalan Atina yönetimi Mart sonuna kadar, hatta belki daha da önce nakit
sıkıntısına düşebilir.
              
Yunanistan'ın yeni hükümeti IMF'ye yapacağı 1.5 milyar dolarlık kredi geri ödemesi dahil olmak üzere bu ayki
harcamalarını karşılayacak nakite sahip olduğuna dikkat çekiyor.
              
Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis dün akşam saatlerinde yayın kuruluşu Greek TV'ye yaptığı açıklamada, "IMF
başta olmak üzere borç ödemelerinin tümüyle yapılacağına güveniyoruz. Dört aylık sürenin sonuna kadar bize yetecek
likidite mevcut. Mart ayında sorun yok" dedi.
              
Buna karşılık en azından şimdilik Yunanistan'ın nakit temin edeceği neredeyse tüm diğer yollar kapanmış görünüyor.
              
Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) elindeki Yunan tahvillerinden elde ettiği 1.9 milyar euro kâr Yunanistan söz verdiği ekonomik reformları yerine getirene kadar serbest bırakılmayacak.
              
Piyasalardan kısa vadeli olarak kreditörleri tarafından izin verilen azami düzey olan 15 milyar euro borçlanan Yunanistan, bu tutarın üzerinde borçlanabilmek için talepte bulundu. Ancak euro bölgesi sınırın yükseltilmesine karşı çıkıyor.
              
Dijsselbloem, Yunanistan için olası bir çıkış formülünü dile getirerek, Atina yönetiminin gerekli reformları uygulamaya alması halinde mali yardım fonunda bulunan 7.2 milyar euronun bir kısmının bu ay Yunanistan'a verilebileceğini söyledi.

Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada Dijsselbloem  "Bugün yapılabilecek şeyler var. Eğer bunlar yapılırsa Mart ayı içinde ilk ödeme yapılabilir. Ancak (ödeme için) ilerleme kaydedilmesi gerekiyor, sadece niyet ile olmaz" dedi.
              
AB yetkilileri uzun vadeli bakıldığında, piyasalardan borçlanamayan Yunanistan'ın ekonomisini düzlüğe çıkarmak için eninde sonunda üçüncü bir mali yardım programına ihtiyaç duyacağını ifade ediyorlar.
         

Bu konularda ilginizi çekebilir