Yunanistan'da kritik hafta

Yunanistan'da parlamento tasarruf paketini bugün görüşmeye başlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA/BRÜKSEL - Yunanistan parlamentosu, iflas tehdidini bertaraf etmek için uluslararası borç veren kuruluşların onaylanmasını istediği tasarruf paketini görüşmeye bugün başlıyor.

Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF), Yunanistan'ın geçen yıl hazırlanan 110 milyar euroluk kurtarma paketinin beşinci dilimi olan 12 milyar euroyu alabilmesi için 28,4 milyar euro tutarındaki beş yıllık tasarruf paketini kabul etmesini şart koşuyor. AB, Yunan parlamentosuna tasarruf paketini onaylaması için 3 Temmuz'a kadar süre tanıyor.

Yunanistan'ın iflastan kurtulması ve vadesi gelmiş borçlarını ödemesi için bu paketi onaylayarak temmuz ayı ortasına kadar 12 milyar euroluk dilimi alması gerekiyor.

Parlamento'da milletvekilleri 29 Haziran Çarşamba günü tasarruf paketi taslağını, perşembe günü ise tasarruf paketindeki özel reformların uygulanmasıyla ilgili yasa tasarısını oylayacak.

İktidardaki PASOK'tan milletvekili Odysseas Voudouris, "Maalesef kötü ya da daha kötü arasında seçim yapmak zorundayız. Temerrüt ve yeni seçimlerin Yunanistan'a telafisi imkansız zararlara yol açmasından korkuyorum" dedi.

Yunanistan Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos, parlamentonun, iflası engellemek için muhtemelen tasarruf paketini destekleyeceğini ancak tasarruf paketine karşı çıkan bazı PASOK milletvekillerinin uygulama yasasındaki özel reformları engelleyebileceğini söyledi.

İspanya'da yayımlanan El Mundo gazetesine verdiği demeçte Pangalos, vergi ve harcama hedefleri ile özelleştirme kurumunun oluşturulması konusundaki genel oylamanın ilk turunu geçmede PASOK'daki memnuniyetsizliğin üstesinden geleceklerinden umutlu olduğunu ancak bireysel bütçe önlemleri ve özel kamu varlıklarının özelleştirilmesiyle ilgili yasanın kabul edilip edilmeyeceği konusunda kaygıları bulunduğunu ifade etti.

Pangalos, "Kısa ve orta vadeli önlemler paketinin zorlanmadan onaylanacağını düşünüyorum. Acı veren mali reformlar ve özelleştirmelerle ilgili özel yasaların onaylanması daha zor olabilir. Burada bazı sorunlarla karşılaşabiliriz. Bizim bazı milletvekillerimizin karşı oy kullanıp kullanmayacağını bilmiyorum. Bu mümkün" ifadelerini kullandı.

PASOK'dan tasarruf paketine karşı oy kullanabileceğini söyleyen üç milletvekilinden ikisi dün hükümetten bazı garantiler aldığını belirterek pakete destek verebileceklerini ima etti.

Üçüncü milletvekili Panagiotis Kouroublis ise devlet radyosu NET'e yaptığı açıklamada, Yunanistan Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Evangelos Venizelos bazı sorulardan oluşan bir belge sunduğunu, tavrının bu sorulara alacağı özel cevaplara bağlı olacağını söyledi.

PASOK, 300 sandalyeli mecliste 155 milletvekiliyle temsil ediliyor.

Tasarruf paketini desteklemesi için içeriden ve dışarıdan yapılan çağrılara kulak tıkayan muhalefetteki Yeni Demokrasi lideri Antonis Samaras, tasarruf paketinin, 37 yıldır en kötü resesyonla karşı karşıya bulunan Yunanistan'ın durumunu daha da kötüleştireceğini, aşırı vergi uygulanan ülkede daha fazla vergi istenemeyeceğini açıkladı.

Kamuoyu yoklamaları 11 milyon nüfuslu ülkenin üçte ikisinin tasarruf önlemlerine karşı olduğunu gösteriyor.

Juncker: AB'nin müdahalesi gözardı edilmez

Bu arada euro Grup Başkanı Jean-Claude Juncker, Fransız kanalı TV5'e yaptığı açıklamada, "AB'nin Yunanistan'ın faiz oranları seviyesine müdahalesi gözardı edilmemesi gereken bir fikir" diye konuştu.

Juncker'i bu açıklamayla, Euro Bölgesi'nin acil borçlanma fonları Avrupa Finansal İstikrar Olanağı (EFSF) ve Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM) Yunan tahvillerini satın alma olasılığına atıfta bulunduğu sanılıyor. Bu tür tahvil satın alımlarının geçici EFSF ya tda daimi ESM'nin birlikte belirleyeceği kurallara bağlı olacağı ve Yunanistan'ın borçlanabileceği faiz oranlarına müdahale edebileceği belirtildi. 

Juncker, Euro Bölgesi maliye bakanlarının (euro Grup), 3 Temmuz'da yapacağı toplantıda özel sektörün Yunanistan'a yapacağı katkının büyüklüğünü göreceğini ve bundan bir sonuç çıkaracaklarını da ifade etti.

Geçen yıl AB ve IMF'den 110 milyar euroluk kurtarma paketi desteği alan Yunanistan için hazırlanacak ikinci paketin büyüklüğünün ise 120 milyar euroyu bulabileceği tahmin ediliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir