Yunanistan'da yarın herkes grevde

Kamu ve özel sektör çalışanları yarın ülke genelinde 24 saatlik grev yapacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA -Yunanistan'da hükümetin ekonomik krizle mücadele yönünde alınacağını açıkladığı önlemlere karşı kamu ve özel sektör çalışanlarının yarın ülke genelinde 24 saatlik grev yapma kararı aldığı açıklandı.

Sigorta sistemiyle emeklilik yaşında değişikliklerin yanı sıra maaşların dondurulması ve ödeneklerde kesinti öngören düzenlemeleri protesto eden Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ile İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (GESEE) grev çağrısı çerçevesinde yarın ülkede hayatın duracağı belirtildi.

Kamu, özel sektör, belediye, valilik, banka ve tüm toplu taşıma araçları çalışanlarının yanı sıra liman işçileri, doktorlar, öğretmenler, gazeteciler, gümrük ve vergi memurları ile arkeologların greve katılacağı açıklandı.

Panhelenik Gazeteci Sendikaları Federasyonu'nun (POESY) grev çağrısına basın yayın çalışanlarının yanıt vermesiyle yarın televizyon ve radyolarda haber bültenlerinin yayımlanmayacağı, haber ajansları ile internet sitelerinin sayfalarının yenilenmeyeceği, basın toplantılarının da yapılmayacağı bildirildi.

Öte yandan başta başkent Atina olmak üzere birçok kent merkezinde protesto gösterileri düzenlenmesinin kararlaştırıldığı açıklandı.

Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, ekonomik önlemlere ilişkin açıklamasında, hükümetin öncelikli görevinin bütçe açığının kapatılması ve ekonominin kurtarılması olduğunu söylemişti.

Bunlar yapılırken, en adil çözümlere gidileceğini belirten Papandreu, söz konusu çözümlerin elden geldiğince yoksul ve orta tabakayı korumaya yönelik olacağını kaydetmişti.

Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostantinu da ekonomik reformlarla başbakan, bakanlar ve milletvekilleri de dahil olmak üzere, yüksek ücret alan memurların maaşlarının dondurulması, kamuda emekliye ayrılan her 5 memura karşılık bir kişinin işe alınması, 12 bin avronun üzerindeki kazançlara yüzde 18'den başlayarak yüzde 40'a kadar varan vergiler getirilmesi, kiliseye ait mal varlıklarının da vergilendirilmesinin öngörüldüğünü belirtmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir